Hogyan szerettethetjük meg a gyerekeinkkel a házimunkát? Mi így csináltuk!

by - február 24, 2020

"Pakold el a játékaidat!" ,"Rakd el a cipőidet!", "Tedd a mosogatóba a poharadat!" Nálatok is elhangzanak ezek a mondatok nap, mint nap? Bizony a gyerekek nevelésébe a számtalan sok más dolog mellett számomra az is beletartozik, hogy megmutatom nekik, hogyan pakolhatnak el maguk után és lehetnek ők is részesei az otthonunk és a környezetünk rendben tartásának. Talán nem is gondolnánk, hogy egészen kicsi korban már mennyire fogékonyak az otthoni teendőkbe való becsatlakozásba és szerintem egész korán el lehet kezdeni velük ezeknek a teendőknek a megkedveltetését.  


Persze olyan velük is előfordul - valljuk be, még velünk felnőttekkel is megesik-, hogy nincs kedvük beágyazni vagy elrakni a cipőjüket, de ez viszonylag ritkán fordul elő és a rendrakás szerencsére nem tartozik a napi vita pontok közé nálunk.

De hogyan lehet rávenni és még inkább megszerettetni a gyerekekkel a házimunkát? Ebben a bejegyzésben elmesélem nektek, mi hogyan csináltuk!


Meséld el mit csinálsz éppen!

Már a kezdetek kezdetén, amikor Sári és Dorka elkezdtek érdeklődni, hogy mit csinálok a konyhában, igyekeztem a korukhoz mérten bevonni őket is ezekbe  a tevékenységekbe. Eleinte csak meséltem nekik arról, mit csinálok, majd megengedtem, hogy az érdekesebb részleteknél felüljenek a konyhapultra így ők adagolhatták a hozzávalókat egy palacsinta vagy süti tésztához, amit mindig nagyon élveztek. 

A gyerekeket minidig nagyon érdeklődőek, ha a "nagyok" dolgairól van szó, ha pedig bevonjátok őket ezekbe a dolgokba, kicsit ők is úgy érezhetik, hogy felnőttként kezelitek őket, így szívesebben vesznek majd részt a házimunkában és izgalmasan élik meg az együtt töltött időt.

Persze nem állítom, hogy egy közös sütés-főzés után nem fogod eleinte úgy érezni, hogy a türelmedet és az energiáidat is jócskán próbára tette ez a kaland, de hidd el, szépen lassan tényleg szórakoztató lesz a gyerekekkel közösen főzni vagy takarítani!


Csak biztonságosan és gyerekekre hangolva!

A legfontosabb dolog a kedvcsinálás után, hogy ügyeljünk a gyerekek biztonságára, ha szeretnének részt venni a házimunkában. Ügyeljetek rá és meséljétek el nekik, hogy mire kell odafigyelniük és óvjátok meg őket az elektromos holmik vagy vegyszerek veszélyeitől. 

Hogy a sérüléseket elkerülhessétek olyan eszközöket is beszerezhettek, ami külön gyerekek méreteihez igazodva készült, mint a mini seprű, felmosó vagy kötény, de használhatják azokat az eszközöket is, amelyek biztonságosak a számukra, mint a felmosófa, portötlő kendők, locsolókanna vagy a szárító.

A PEPCO-ban nemrégiben találtam egy klassz felmosófát, amivel egyszerre lehet adagolni a vizet és feltörölni a padlót. Bár magamat akartam vele elsősorban megajándékozni, de a lányok is annyira megszerették, hogy örömmel gyakorolnak vele a konyhában, vagy éppen fürdés után, ha kicsit a padlóra is jutott valahogy a kádból víz. 


Legutóbb pedig már az üzletben bevontam őket az otthoni segítségre hangolódásba, így ők választhattak maguknak portörlő kendőket, amivel azóta is nagy örömmel takarítanak.

Amíg kedve tartja!

Azt vettem észre, hogy legjobban azzal lehet elriasztani a gyekőcöket egy cselekvéstől, amiről tudjuk, hogy jó és hasznos, ha túlságosan erőltetjük azt. A kicsik sokszor hamar megunják még az izgalmas újdonságokat is, így ne várd el, hogy azonnal segíteni fog a nagytakarításban. Ha szeretné abbahagyni és inkább játszani menne, akkor engedd és folytasd nélküle, legközelebb pedig biztosan újra szívesen csatalakozik majd hozzá, ha úgy tartja kedve. 

Apró segítség

Kisebb feladatokat már egészen kicsi korban adhattok a gyerekeknek, például segíthetnek a teregetésben vagy a játékok elpakolásában. Viszont vannak olyan feladatok, amelyekhez szükséges, hogy kicsit ügyesedjenek. Nálunk az ovis időszakban lett a napi feladatok egyik része, hogy Sári és Dorka beágyaznak maguk után, majd nemrégiben már a terítésben is olyan ügyesek lettek, hogy bátran rájuk merjük bízni.

Megbeszélhettek közösen olyan feladatokat, amiért a gyerekek lesznek a felelősek otthon. Ilyen lehetnek például a beágyazás, besegítés a tiszta edény elrakásánál vagy éppen a háziállat megetetése. Ösztönzésképpen és dicséretként gyűjthetnek matricákat vagy mágneseket az elvégzett feladatokért, amit biztosan nagyon fognak szeretni és büszkék lesznek az elvégzett munkájukra!

Tedd mókássá!

Ugye te is szívesebben állsz neki a házimunkának, ha éppen a kedvenc zenéd szól a hangszórókból? Varázsold a kicsiknek is mókássá és vidámmá ezeket a a tevékenységeket.

Tedd játékossá a feladatokat, humorosan és viccesen. Mutasd meg hogy sepregetni vagy felmosni lehet táncolva és mosogatás közben még a Disney dalok is sokkal jobban hangzanak! Mellesleg Hamupipőke is énekelt felmosás közben! 


Végül pedig...

Te vagy az élő példa!

A gyerekek minket felnőtteket utánoznak, egész nap figyelnek minket és szívják magukba, amit látnak, még akkor is, ha nem vesszük észre. Éppen ezért Ti lehettek a legfőbb példa a számukra ahhoz, hogy a környezetüket rendben tartsák. Beszélgessetek velük minél többet arról, hogy miért takarítunk, miért kell beágyazni vagy összehajtogatni a ruhákat. Ha elmondjátok, hogy amikor szépen kitakarítotok, akkor milyen gyönyörű rend lesz a lakásba és így mindenki sokkal jobban érezheti magát otthon, akkor egy idő után ők is elkezdenek majd figyelni arra, hogy ne csak megfigyelői, de aktív résztvevői is legyenek az otthoni teendőknek. 


A bejegyzést a Pepco Magyarország támogatta.

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

1 megjegyzés

  1. Fú, vagy nem küldtem el, vagy moderálás alatt :)
    Szóval reggel én köszöntem rád a kórházban, remélem, nem baj.

    A fiammal is együtt házimunkázunk. Másfél éves kora körül szerette elrakni egyedül a tiszta ruháit, aztán büszkén mutatta, hogy sikerült. Most a mosogatógépet pakolja be és indítja el. A mosógépet szintén. De elpakolni is szeret, főleg ha együtt csináljuk.

    VálaszTörlés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!