Instagram Live videó: 15 hónapos káosz? Hogyan éljük túl, amikor minden felborul a gyermekünk napirendjében?

by - június 21, 2021

Sokan azt gondolhatják, hogy nekem, három gyermekes anyaként - főleg ikrek után - már úgy megy a gyereknevelés, mint a karikacsapás és mindent tudok tapasztalt édesanyaként. 


De az igazság az, hogy minden gyermek más - még az ikrek is -  és bár igaz, hogy az ikrek után most egészen más szemmel tudom megélni az anyaságot, de minden gyermekemet a mai napig tanulom, ahogy magamat is az anyai szerepben, ami minden gyermekünk érkezésénél  más-más oldalát mutatja meg nekem, önmagamról.

Legutóbb egy Instagram Live  (itt tudtok naprakészen követni: @anyaborbenblog, vagy a blog oldalsávjában kattintva) keretein belül meséltem nektek arról, hogy az elmúlt hetekben, hogyan álltak teljesen a feje tetejére a legkisebb gyermekünkel a mindennapjaink. Fájdalmasan korán indulnak, a nappali alvásai szinte kiszámíthatatlanok lettek, és bár egyre többször csodálkozom rá mennyit fejlődik napról-napra, egyre többször találkozom az ellenkezésével és dacosságával is. Bár úgy tűnik, hogy teljes a káosz, de az igazság az, hogy ebben a korban, 15 hónaposan ez most a lehető legtermészetesebb folyamat a gyermekünk életében. A videóban elmesélem, hogyan lendülünk túl a kihívásokon és milyen feladatokkal bírkózunk meg mostanában nap, mint nap. 

Amit fontosnak tartok, mielőtt elkezditek nézni a videót: 

- Teljesen természetes, hogy a babával idő kell míg összeszoktok, ez pedig néha hónapokig tarthat. 

- Senki sem születik azonnal anyának (vagy legalábbis nagyon kevesen vannak ilyen szerencsések), időbe telik, míg azzá válasz, így adj időt magadnak.

- Minden nehéz időszak elmúlik! Tudom néha nagyon nehéz ezt elhinni, de így van!

- Minden gyermek más, ezért inincsenek kőbe vésett megoldási útmutatók. Mi édesanyák igyekszünk a kreativitásunk minden cseppjét felhasználni, hogy kitaláljuk a megfelelő megoldást egy-egy helyzetben.

- Nektek kell csak, hogy jó legyen! Ne másnak próbálj megfelelni. A kéretlen megjegyzések pedig nyugodtan landolhatnak gondolatban a koszos pelusok mellett!

 - Jó édesanya vagy és mindent, amire szüksége van megadsz neki! Nem fogod elrontani, ne félj! 

ui.: A gyermeked akkor is szeret, amikor sír vagy éppen ellenkezve kiborul. Igen, akkor is, amikor mérgében eldobja a játékait vagy csapkod. 


Amiről ebben a videóban hallhatsz:

15 hónapos káosz: Amikor úgy tűnik, hogy minden teljesen a feje tetejére áll a gyermeked és a ti életetekben, pedig valójában csak sok olyan változás történik egyszerre a gyermeked életében, aminek talán nincsenek is kézzel fogható jelei azonnal. (pl.: érzelmi és értelmi fejlődés)

Szeparációs szorongás: Amikor még a mosdóba sem mehetsz ki anélkül, hogy a kicsid éktelen sírásban ne törne ki. Ismerős? A matrica időszak bizony nagyon fárasztó lehet, de itt a jó hír, hogy nem tart örökké és teljesen természetes folyamata gyermekek érésének!

Alvás: Amikor hirtelen felborulnak a nappali és az éjjeli alvások még egy jól alvó gyerkőc is elkezd egyik napról a másikra a kakasoknál is korábban kelni és vadul ellenkezik a nappali alvások ellen is. 

Szoptatás: Amikor fájdalmas vagy kellemetlen már a szoptatás, kimerültnek érzed magad és legszívesebben azt mondanád: "Nem szeretném tovább folytatni!"

Énidő és anyai lelkiismeretfurdalás: Amikor szeretnél egy kikapcsolódni egyedül vagy kettesben a pároddal, de még a nagyival is nehezen hagyod ott a gyermekedet, hogy egy kicsit elmenj otthonról, mert folyton az jár a fejedben, hogy végzetes lelki sérülést szenved a kicsinyed, amiért nem vagy vele.


Ha te is úgy érzed, hogy fáradt vagy, nehezen tudod követni a gyermeked tempóját és fejlődését, nem mindig érted, hogy mi történik, akkor ezt a LIVE videót ne hagyd ki! Már csak azért sem, mert itt osztozhatunk az anyai kihívásokon! 







Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

0 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!