10 + 1 tipp a rosszkedv ellen / Ötletek, ahogyan én is csinálom /

by - március 05, 2018

Mindenkinek vannak rossz napjai, vagy időszakai, amikor nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy terveztük, amikor bal lábbal kelünk fel, vagy amikor kicsit hamarabb elszontyolodunk és elromlik a kedvünk valami apróságtól, ami korábban meg sem kottyant volna.

Nekem is vannak borús napjaim, amikor kicsit a sötétebben látok mindent, de az utóbbi időben már tudatosan próbálom a rosszkedvemet elhessegetni és nem sok időt tölteni az agyalással, felesleges aggódással és idegeskedéssel. Persze ez nem mindig egyszerű és van, amikor nem elég egy óra vagy egy nap arra, hogy ismét pozitívan és vidáman lássam a dolgokat, de szerintem minden azon múlik, hogy melyik oldalról nézünk egy helyzetre. 

Persze egy gödörből vagy rossz hangulatból kilábalni nem mindig egyszerű feladat, de ha sikerül, akkor biztosan sok olyan pozitív dolgot veszel majd észre, amelyek sokkal jobb kedvre derítenek, mint például a bejegyzés végén található idézet, ami szerintem végérvényesen is pontot tett a rossz hangulatom végére. 

Összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amik nálam beválnak ilyenkor és segítenek túllendülni a nehéz időszakon.


1. Vonulj el.

Sokszor, ha stresszes vagy feszült vagyok, segíteni szokott pár perc magány. Ilyenkor elvonulok a lakásunk egyik csendesebb helyére (ez általában a hálószobánk) és egy kis nyugiban végig gondolom a dolgaimat. 

2. Írd ki magadból.

Míg kamaszkoromban a naplómnak öntöttem ki a lelkemet, mostanában már inkább a blog által keresek megoldást, mégpedig úgy, ha megírok egy bejegyzést az engem foglalkoztató dologgal kapcsolatosan. Egy-egy poszt megírása sokszor segít abban, hogy megtaláljam egy problémámra a megoldást vagy más szemszögből tekinthessek egy adott helyzetre. Nálam terápiás jellegű az írás, ami önsegítő folyamat is egyben.

3. Beszéld meg magaddal.

Nem kell, hogy hangos párbeszédet folytass, gondolatban is beszélgethetsz magaddal. Én így szoktam: először megkérdezem magamtól, hogy mi a baj, miért zavar vagy bánt az a dolog, tényleg olyan fontos-e, hogy agyaljak rajta, ha nem fontos, akkor el is felejthetjük, ha pedig fontos, akkor mi segítene? Egy kis csoki? Egy tea? Egy kis pihenés? Valahogy így zajlik az én beszélgetésem önmagammal, ami általában segíteni szokott, hogy tisztázzam magamban a problémáimat.

+tipp: Ha nem megy az önmagadban beszélgetés vagy furán érzed magadat tőle, akkor le is írhatod egy papírra a párbeszédet, így máskor is előveheted és visszaolvashatod, ha rosszkedved lenne.

4. Zenélj.

Az utóbbi időben visszaszoktam a zenehallgatásra és bevallom, nagyon-nagyon hiányzott a dalok jótékony hatása. Tökéletesen ki tudok kapcsolni közben és ilyenkor a gondjaim is megszűnnek. Pár dal után pedig már azt is elfelejtem, hogy mi aggasztott korábban annyira.

5. Pakolásra fel!

Észrevettem, hogy nálam a pakolászás és rendezgetés válik be a leginkább, ha valamin felbosszantom magamat. Ilyenkor azonnal nekiállok mosogatni vagy elpakolni a felesleges holmikat a lakásban, amitől nem csak én leszek nyugodtabb, de legalább rend is lesz. 

+ tipp: Amikor úgy érzem, hogy túl sok minden kavarog a fejemben és nem tudom helyrerakni magamban a dolgokat, akkor nekiállok szelektálni. Nemrégiben a gardróbomat és a zoknis fiókomat tettem így rendbe és közben valahogy a fejemben is a helyére került minden. Mikor a felesleges dolgokat szortírozom a haszontalan gondolatoktól is megszabadulok. Szuper érzés!

6. Mantrázz.

Amikor úgy érzem, hogy semmi sem sikerül, vagy elbizonytalanodom, elkezdek egy jól bevált, egyszerű mondatot ismételgetni: Minden rendben lesz! vagy Menni fog! Bármilyen sablonosnak tűnnek ezek a mondatok, ha párszor elismétlem magamban őket, sikerül egy kis erőre kapnom ahhoz, hogy pozitívabban tekintsek egy helyzetre vagy megoldandó feladatra.

7. Kérd ki a véleményt magadnak.

Szerencsére vannak olyan emberek a környezetemben (még akkor is, ha csak online térben), akik minden helyzetben őszintén és nyíltan megmondják, ha kicsit sokat agyalok vagy aggódok valamin. Feleslegesen. Olykor sokat segíthet, ha egy külső személy felnyitja a szemünket és ad egy kis lökést ahhoz, hogy sarokba állítsuk a rosszkedvet.

8. Légy a humorodnál!

Istenem, hányszor bénáztam már el valamit, ami miatt később rossz lett a kedvem vagy elszomorodtam. Sokkal könnyebb viszont ilyenkor egy kicsit vicces oldaláról megfogni a helyzetet és nevetni egy jót magunkon vagy az adott szituáción. Próbáljátok meg kifigurázni magatokat vagy az adott dolgot, ami miatt amúgy stresszelnétek vagy búslakodnátok.

9. Tegyél rá!

Végül, de nem utolsó sorban pedig az a tanácsom, hogy: Tegyél rá magasról! Igen, ennek a tippnek az elsajátításán még én is dolgozom, de vannak dolgok, amiken nem tudunk változtatni, mert függetlenek tőlünk. Kérdezzétek meg magatoktól: Van olyan fontos ez a dolog, hogy holnap is aggódjak rajta? Ha nem, akkor intsetek búcsút neki gyorsan!



+ tipp: Újra elővettem Gretchen Rubin - Boldogságterv című könyvét, mert ettől a kötettől mindig megnyugszom, boldogabb leszek és már rengeteg ötletet eltanultam tőle a pozitív szemlélettel kapcsolatosan. Ti olvastátok már?

+ tipp 2.: Sokszor merítek ihletet és erőt a Pintrest-ről is, ami a motiváló mondatod és idézetek kifogyhatatlan tárháza. Néha kiválasztok egyet-egyet és beállítom a telefonom háttérképének vagy kinyomtatom és kiteszem a lakásunk egyik pontjára, hogy minden szem előtt legyen, így akármikor rápillantok kapok egy kis energiát.


Nektek mi szokott beválni? 


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!


You May Also Like

2 megjegyzés

  1. Én például tudatosan leszoktam a panaszkodásról. Mihelyt észreveszem magamon, hogy valami negatív megjegyzés van a nyelvem hegyén, vagy nem mondom ki, vagy átfogalmazom úgy, hogy inkább csak objektív tényközlés legyen. Ez nagyon-nagyon sokat javított az alaphangulatomon általában, meg mindenféle külső negatívumhoz való hozzáállásomon (kellemetlen mellékhatása, hogy viszont észrevettem és elkezdett zavarni, hogy mindenki más viszont mennyit panaszkodik!).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írnál egy példát, hogy a panaszkodást, hogyan fogalmazod át? Én is nagyon szeretném megtanulni, mert sokszor én is észreveszem, hogy panaszkodom és szeretnék leszokni róla szintén :)

      Törlés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!