Minden, amit jó lett volna tudni a fogzásról!

by - október 16, 2020


Te és a babád is úsztok a nyálban. Nem, nem egy nagy puszi csatán vagytok túl, hanem elért benneteket is egy fogzási hullám (lehet, hogy már nem is az első) és a világ összes nyálkendője sem lenne elég, hogy szárazon megússzátok. Nyűgös nappalok és fájdalommal teli éjszakák, a fogzás nem csak a babákat, de az édesanyákat is igencsak próbára teszi!

Szörnyű éjszakánk volt, egész éjjel cicizett, biztosan jön a foga! Olyan, mint egy kis hód, mindent megrág, tuti, hogy fogzik!  Csak bújjon ki végre, akkor végre mind a ketten megnyugodhatunk! Hogy micsooooda? Két éves koráig fogzik? 



Amikor megszülettek az ikrek, friss édesanyaként még elképzelésem sem volt arról, milyen is az, amikor a védőnőnél más édesanyák hallgatva a fogzás okozta nehéz pillanatokól hallok. Úgy gondoltam, a fogzás is csak egy amolyan anyukás mumus dolog. De ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna! 

A hasfájás után, a fogzás szerintem a legnehezebb időszak az édesanyák és a babák számára. De ma már háromszorosan is tudom, hogy milyen az, amikor édesanyaként azért drukkolok, hogy végre áttörjenek azok a bizonyos fogacskák. És ahány gyerek, annyi féle előjele lehet annak, ha érdemes felkötni a nadrágot és készülni pár küzdelmes nappalra és éjjlre, amíg át nem törnek azok az apró kis fogacskák.  

Biztosan fogzik a babád, ha

  • Erősebben nyálzik, majd még erősebben és még annál is erősebben!
  • Sokszor nyúl a szájába, piszkálja az ínyét.
  • Harap, folyamatosan rágcsál
  • Erős fogzás esetén, amikor ráharap valamire fájdalmasan felsír.
  • Piros, duzzadt íny, a leedő fogak fehérlenek.
  • Nyűgösség, ingerlékenység. Egyes babáknál szokatlan agresszív viselkedéssel is járhat a fogzási fájdalom. De ne aggódj! Ez gyorsan el is múlik!
  • A pelenka tartalmának megváltozása (hígabb széklet formájában), erős ecetes szagú pelusok. 
  • Hőemelkedés, láz, köhögés és orrfolyás.
  • Kipattogott áll és mellkas, leginkább ahol a fogzós nyállal találkozik a baba bőre.
  • Fül vakarás/tépkedés. 
  • Étvágytalanság. Szintén egy múló állapot, de a fogzási hullám közepette a fájó ínye miatt lehet, hogy elutasítja majd a babád a szilárd ételt.
  • Nagyobb igény a szopizásra és bújásra.
  • Nyugtalan éjszakák és gyakori ébredés. 

A babák általában 5 hónapos korukban kezdenek el fogzani és hat hónapos koruk körül bújnak ki az elsők, az alsó két metszőfogaik képében. Ezeket követik a sorban a felső metszőfogak, majd nincs megállás, sorra bújnak ki a fogacskák. Ez folyamat viszont egyáltalán nem törvényszerű, szóval ne rémülj, meg, ha a te babád nem a szakkönyvek és fórumok szerint vág bele! Vannak babák, akiknél már sokkal korábban elkezdődnek fogzási hullámok és akadnak olyanok is, akik ráérősen állnak neki a fogacskáik kinövesztésének. Vannak olyan kicsik is, akik úgy növesztik a fogaikat, mintha legalább valami versenyről lenne szó és megesik, hogy léteznek olyan gyerkőcök is (bár én még nem sok ilyenről hallottam sajnos), akiknek meg sem kottyan egy-egy fogacska kinövesztése. 





Annak idején nagyon reménykedtem benne, hogy az ikrek a "Jé észre sem vettem, hogy fogzik!" gyermekek táborát fogják majd gyarapítani, de sajnos nem így lett. A fogzásuk már nagyon korán, 3-4 hónaposan beindult, bő nyállal, kipattogott állacskával és fájdalommal társulva, majd az első gyöngyszem áttörésére egészen 7 hónapos korukig várnunk kellet. 

Most ismét benne vagyunk a fogacskák kibújásának sűrűjében, de annyira, hogy éppen amikor írom ezt a bejegyzést a férjem dajkálja a kisfiunkat, akinél a felső két metszőfog coming outjának drukkolunk már pár napja.  

És szerintem a legtöbb édesanyát foglalkoztató kérdés: Mi segíthet a fogzás nehéz napjainak átvészelésében? Mi az alábbiakat próbáltuk, van amit sikeresebben, van amit kevésbé, de az biztos, hogy a legfájdalmasabb napokon érdemes kipróbálni, hiszen lehet, hogy éppen akkor bukkantok rá a csodaszerre!

Fogínygélek:

Dentinox gél - Napi 3-4 alkalommal lehet vele bekenni a fájó, feszülő ínyt, ami azonnal hat, mivel lidokain-t tartalmaz, ami érzésteleníti a kezelt területet. A lányok fogzásánál és most a kisfiunknál is estére adjuk inkább, hiszen az a tapasztalatom, hogy a nyugodt, pihentető alvásban nagyon sokat tud segíteni, amikor fájdogál az ínye a babáknak fogzás idején. 

Dologel - Számunkra ez egyik leginkább bevált gyógynövényes fogínygél, amit természetes összetevőinek köszönhetően bármikor lehet használni a nap folyamán. A lányok kifejezetten szerették, Zsombor viszont annyira nincs oda érte, ellenben bármikor alkalmazható enyhülést hozó megoldás lehet.

Anaftin Baby: Ezt az ínygélt csak keveset használtuk és elsőként nem is a kisfiunk fogzására, hanem a lányok egyik szájsebére vásároltuk, miután ezt ajánlották a gyógyszertárban. Az előzőhöz képest ez is enyhíti a fájdalmat fogzás idején és fertőtlenít is. A puha kefés aplikátor fejnek köszönhetően jól be lehet vele kenni a baba ínyét és közben még a viszketést és feszülést is csökkenthetjük vele.

(A fent említett gélek nem vénykötelesek, gyógyszertában, egyes drogériában beszerezhető termékek.)

Fájdalomcsillapítás:

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ha elképzelem, hogy nekem kellene egy egész éjjelt fejfájással vagy fogfájással végigküzdenem, akkor abszolút nem vagyok ellene a fájdalomcsillapítóknak.

A lányokkal annak idején voltak olyan estéink, amikor semmi más nem segített csak a fájdalomcsillapító készítmények.  Gyakran belázasodtak, amikor kibújóban voltak a fogaik, így a Germicid kúp illetve Nurofen babáknak való szirupja segített nekünk a kririkus pillanatokban, amit a védőnővel és a gyerekorvossal egyeztetve adtam nekik. 

Homeopátiás készítményekből a Viburcol kúpot használtuk, ami enyhébb fájdalom esetén segített abban, hogy a lányoknak nyugodt éjszakájuk legyen. 

+ tipp: Sokáig próbálkoztam a homeopátiás golyócskákkal, mint pl. a Chamomilla CH15, de ennek hatásáról biztosat nem tudok mondani, hiszen más készítményekkel együtt használva, nem tudtam jól megfigyelni, hogy bevált-e. Viszont voltak olyan homeopátiás készítmények, amelyeknek éreztem pozitív hatását. Természetesen ezt mindenki saját maga érzi, hogy ad-e egy esélyt ezeknek a gyógymódoknak vagy sem.

Ajánlottak számunkra a gyógyszertárban egy komplex homeopátiás készítményt, a Deprobe Homeo-t, amely minden olyan homeopátiás készítményt egyszerre tartalmaz, ami ilyenkor segíthet a babának, de én ezt a tejcukor tartalma és a tejcukor allergia lehetősége miatt nem mertem adni Sárinak és Dorkának annak idején. Akinél nem áll fent a fent említettek kapcsán az érzékenység az bátran próbálja ki a fogzásra, mert sokan dicsérik ezt a termékcsaládot.

Zsomborral kipróbáltuk a fogzásra való babaolajakat is, amiket a baba arcocskájába masszírozva kell alkalmazni, ezzel csökkentve a fájdalmát. Hiszek az illóolajok és az olajok jótékony hatásába, nem egyszer alkalmazom magamon és az ikreken is, így gyakran előkerül ez a megoldás, ha egy fogzási hullámba kerülünk.


Egyéb hasznos kellékek fogzáshoz, ami hasznos volt nálunk:

A hűthető rágókák már a lányok fogzásánál is gyakran cserélődtek a hűtőnkben, így egy-egy rágóka ebből vagy a hagyományos verzióból biztosan megtalálható minden kisbabás háztartásban. 

Zsomborral viszont felfedeztünk az Imagine baby Rágómakijait, amelyek azonnal a legjobb barátaink lettek. Ezeket a vidám, színes és jópofa állatkákat kialakításuknak köszönhetően a legkisebbek is nagyon korán a kezükbe tudják fogni fejlesztve ezzel a finommotorikus képességeiket is, a szájukba véve pedig a Rágómaki fején lévő dudorok puhák és kíméletesek és közvetlenül a fájdalom forrásához eljutva segítenek megnyugtatni a sajgó ínyüket. 

+tipp: A fogzós textilpelust is érdemes kipróbálni, amit egy puha, "harapdálni való" gumis rész tesz még praktikusabbá.


Ha harap a baba!

Emlékszem mennyire örültem és féltem is egyszerre, amikor a kisfiunk első fogai utat törtek maguknak pontosan a 6. hónapfordulón. Anyatejes baba lévén tartottam tőle, hogy egyszer-kétszer rágókának nézni majd az anyamellett, amiben nem is tévedtem nagyot, hiszen minden baba kipróbálja a frissen növesztett fogacskáit az anyukáján is. Persze nem akarnak minket bántani vagy fájdalmat okozni, de arra is ügyelnünk kell, hogy ez ne válljon rendszeressé vagy megszokássá. Ilyenkor a legjobb, (miután elmormoltál magadban egy diszkrét káromkodást és elmorzsoltál egy könnycseppet) ha kedvesen, de határozottan rászólsz a babára, elmondod neki, hogy ez neked fáj és elhúzod egy kicsit tőle a melledet. Idővel szépen meg fogja tanulni, hogy a rágcsálást ne anya cickóin gyakorolja.


Tudom, hogy nehéz és fárasztó. Sokszor megviseli az édesanyákat, hogy nem tudnak hogyan segíteni a babának, de hidd el, hogy ez is egy olyan időszak, ami el fog múlni. Mivel minden baba más és más ezért lehetséges, hogy több dolgot is ki kell próbálnotok mire megtaláljátok azt a "gyógyírt", amivel megkönnyíthetitek a babátok számára a fogzás nehéz napjait, de végül kibújnak azok a fogacskák, mind a 20!


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

3 megjegyzés

  1. Szia Fanni!

    Nem tudom, hogy esetleg hallottál-r már az Osanit nevű homeopátiás készítményről, de mi az első kisfiúnknál is azt használtuk a fogzáskor a Dologél mellé. Igaz ez nem fájdalmat csillapít, hanem nyugtat, de az ideges, agresszív viselkedésen és az elalvásban is segített. Gondoltam megosztom veled, hátha nektek is jól jön a későbbiekben. Viszont talán csak egy helyen kapható már, mert Ausztriaból tudják már csak behozni Mo-ra.

    Valamint képzeld el, mivel a mi kisebbik fiúnknak (kemény- és lágy) szájpadhasadéka van, így neki bármilyen hideg rosszul esett. Így amég pl. az első kisfiúnknál az etetőcumiba tett fagyos barack segített, addig a pici fájdalmasan ellökött a szájától minden hideget. Így pl. a hűtős rágókát is.
    Viszont az illóolajokról én is most hallottam egy anyuka barátomtól, hogy pl. ők a 100%-os tisztaságú lenedula olajjal kenik be a pici fogát és az hűsíti és nyugtatja neki az ínyét. Nem tudom, te próbálkoztál esetleg ilyesmivel?
    (Egyébként amég a nagynak nálunk egy éves korára kint volt 8-10 foga, addig a kicsinek 8 hónaposan bújtak ki az elsők. De akkor egy hónap alatt 3 db.) 😅🤭🤷‍♀️

    Köszönöm szépen, ha végigolvastad. 😊

    Üdv.: Masa


    Ui.: Hála égnek nekem a nagy csak álmában harapott fogzáskor, mert ébred eszébe sem jutott ilyen. (De akkor volt, hogy sikítottam fájdalmamban.) 😳🥴

    VálaszTörlés
  2. Szia Fanni!

    Nem tudom, hogy esetleg hallottál-r már az Osanit nevű homeopátiás készítményről, de mi az első kisfiúnknál is azt használtuk a fogzáskor a Dologél mellé. Igaz ez nem fájdalmat csillapít, hanem nyugtat, de az ideges, agresszív viselkedésen és az elalvásban is segített. Gondoltam megosztom veled, hátha nektek is jól jön a későbbiekben. Viszont talán csak egy helyen kapható már, mert Ausztriaból tudják már csak behozni Mo-ra.

    Valamint képzeld el, mivel a mi kisebbik fiúnknak (kemény- és lágy) szájpadhasadéka van, így neki bármilyen hideg rosszul esett. Így amég pl. az első kisfiúnknál az etetőcumiba tett fagyos barack segített, addig a pici fájdalmasan ellökött a szájától minden hideget. Így pl. a hűtős rágókát is.
    Viszont az illóolajokról én is most hallottam egy anyuka barátomtól, hogy pl. ők a 100%-os tisztaságú lenedula olajjal kenik be a pici fogát és az hűsíti és nyugtatja neki az ínyét. Nem tudom, te próbálkoztál esetleg ilyesmivel?
    (Egyébként amég a nagynak nálunk egy éves korára kint volt 8-10 foga, addig a kicsinek 8 hónaposan bújtak ki az elsők. De akkor egy hónap alatt 3 db.) 😅🤭🤷‍♀️

    Köszönöm szépen, ha végigolvastad. 😊

    Üdv.: Masa


    Ui.: Hála égnek nekem a nagy csak álmában harapott fogzáskor, mert ébred eszébe sem jutott ilyen. (De akkor volt, hogy sikítottam fájdalmamban.) 😳🥴

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok az osanit tartalmaz laktóz? Tejfehérje allergiás a babám.

    VálaszTörlés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!