10 játék és ajándék ötlet totyogóknak és már majdnem totyogóknak

by - november 06, 2020

Hamarosan kezdődik az évnek az a része, amit a gyerkőcök a leginkább várnak, sok szülő pedig fejvakargatva áll a boltok vagy online shopok kínálata előtt és igyekszik úgy teljesíteni a vége-hossza nincs kívánságlisták tételeit, hogy közben valami szépet és hasznosat vesz a gyermekének. Ilyenkor hangzik el legtöbbször a szülők szájából a kérdés: 

"Mit vegyünk a gyereknek?"

Nálunk a téli időszak zsinórban az ünneplésekről szól, hiszen a karácsonyon kívül szülinapokat ünneplünk egészen tavaszig, így igyekszem immár három gyerkőcnek is átgondoltan beszerezni az ajándékait.  

Sári és Dorka már nem jelentenek olyan nagy kihívást, hiszen az elmúlt években komplett kívánságlistával készülnek a szülinapjukra és a karácsonyra is, így mindig meg tudjuk lepni őket a hasznos dolgokon kívül valami olyannal, aminek igazán örülnek, de a családunk legkisebbjének ajándékai kapcsán bevallom, gondban vagyok.

Elsősorban azért, mert Ő még nem beszél, így elég nehéz kifaggatnom, hogy mire vágyik, másodsorban azért, mert rengeteg örökölt játéka van az ikernővéreitől, így szinte mindene megvan már,  harmadsorban pedig azért, mert sohasem vettem még egy majdnem 1 éves fiúgyermeknek ajándékot.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat az ajándék és játék ötleteimet, ami miatt szerintem minden totyogó boldog vigyort fog villantani rád, ha megleped vele!


1. Noé bárkája és az állatsereglet

Nemrégiben kaptuk a Trefl-től ezt a fa hajó szettet...akarom mondani bárkát, amiről azt gondoltam, hogy majd szépen elrakom Zsombor első szülinapjára, de amikor kibontottam megnézni, annyira megtetszettek neki a színes fa állatkák és a hajó lenyitható ajtaja valamint a formabedobó oldala, hogy végül nem csomagoltam vissza a dobozába és azóta is ez az egyik kedvenc játéka. Szereti rakosgatni és nézegetni az állatkákat, sokszor játsszuk, hogy elbújnak vagy beszállnak és elutaznak a bárkával, esetleg sorba állítjuk őket, Ő pedig szépen ledöntögetheti vagy feszedegetheti azokat. Mivel az állatok párban érkeznek a bárkára, ezért később még párkeresőt is lehet majd velük játszani. Ez a játék rengeteg lehetőséget rejt magában és nem csak kicsiknek nagyszerű, de a nagyobbaknak már nyugodtan mesélhetünk is a játék mellett arról, miért is volt olyan különleges ez a bárka.

                                                  A Trefl fajáték kínálatát ITT találjátok meg.


2. Színesek és formásak a montessori építőjátékok

Akinek kisgyermeke van, biztos hogy megtalálható otthon nála legalább egy színes építőjáték, amiből a legismertebbek talán az egymásra rakosgatható színes kockák, más néven a piramisjátékok. Bármilyen alapdarabnak is tűnik, ezek a játékok nagyon hasznosak, hiszen  sok más dolog mellett egészen kicsi kortól fejlesztik a térérzékelést, a színek ismeretét és a kreativitást is. Ha kicsit unalmas lenne már a kockák rakosgatása, akkor választhattok szivárvány, karika vagy éppen kavics formájú kivitelezést is ezekből.

Sohasem gondoltam volna, hogy a toronyépítés ennyi örömet fog okozni, de szinte mindennapos program, hogy én építek egy hatalmas tornyot, amit aztán a kisfiunk nevetve lerombol, nagyszerű játék, mind a kettőnknek, később pedig Ő is beszállhat majd az építésbe, miközben a színeket tanuljuk.

3. Puha formabedobók a babakezek barátai

Még a kislányaink kaptak ajándékba annak idején egy doboznyi színes szilikon formát, amit a saját dobozába tudtak visszadobálni, ha eltalálták a megfelelő alakzatot a doboz tetején lévő nyílásokban. Szintén egy nagyon fontos játék, ami a gyermekek térlátását fejlesztve a formákkal is megismerteti őket. A szilikonos változat pedig annyira bababarát, hogy nem csak a kis kezek tudják biztosan megfogni, de még fogzó gyerkőcöknél is nagy kedvenc lesz!

4. Kötetek piciknek és kicsiknek

Nálunk mindig szerepel az ajándékok listáján egy-egy könyv, hiszen ezt ugyanannyira fontosnak tartom, mint a kívánságlistás meglepiket. Már egészen pici korban el lehet kezdeni a közös olvasást a gyerekekkel, persze az életkoruknak megfelelő színes, lapozgatós kötetekkel. 

Nekünk ezek a kedvenceink: 

Ölelj meg, pici maci: Nagyon aranyos ujjbábozós könyvecske, amiben a maci mama meséli el a kis bocsnak, hogy mennyi mindenre képes anya karja! Nagyon jókat lehet vele játszani és közben mesélni, egészen pici babák is nagyon szokták szeretni. 

*A könyvet megtaláljátok a nagyobb könyvesboltok polcain vagy online üzeleteiben.

Baba geometria könyvek:  Ezek a feket-fehér ábrákból és képekből álló könyvek szintén az első kötetek közé tartoznak, amit érdemes beszerezni babakönyvtárba. Az egészen kicsi babáknak is betehetitek már a kiságyba, hiszen ilyenkor a szemük még csak az erős, kontrasztos formákat érzékeli, később pedig örömmel nézegetik az ábrákat benne, amiket akár együtt meg is tanulhattok.

Interaktív könyvek: Én személy szerint minidig is nagy rajongója voltam a zenélős, simogatós vagy éppen a mozgatható lapokkal ellátott interaktív könyveknek, mert szerintem ezek a kötetek még a legaktívabb örökmozgó gyerkőcöket is képes leültetni és lapozgatásra bírni. Nem csak kicsiknek, de nagyobb gyerekeknek is jó szórakozás, ami játékosan szeretteti meg az olvasást és a könyveket.

*A Cool books for Kids oldalán rengeteg ilyen interaktív könyv közül válogathattok. 


5. Ölelnivaló puhaságok

Emlékszem gyerekkoromban minden este megszámoltam, hogy minden plüss állatkám ott fekszik-e mellettem és ahogy látom a saját kislányaimnál, ez minden gyereknél egyfajta rituálé lefekvés előtt, amit szülőként néha elég nehéz türelemmel bírni, de a kicsiknek ezek a cimborák az esti biztonságot és szeretgetést jelentik. A kisfiunknak vannak kedvenc alvórongyijai, de ahogy növekszik őt is szeretném meglepni egy alvópajtással, akit éjjelente magához szoríthat. A MamaZoo kínálatában a JellyCat plüssökön akadt meg a szemem, amelyek hihetetlen aranyosak, egyediek és puhák, tökéletes társak a gyerekek alvásához. 


6. A klasszikus, de annál klasszabb kisvonat 

Szerintem még mi felnőttek is imádunk elmélyülni a gyermekeinkkel együtt a vonatpálya építés örömeiben, így amikor megtudtuk, hogy a harmadik gyermekünk két kislány után egy kisfiú lesz, azonnal tudtuk, hogy az első karácsonyán vagy éppen születésnapján kisvonatot fog kapni ajándékba. Jelentem az első alkalmakig még van pár hónap hátra, de mi már beszereztük az ajándékát és alig várom, hogy odaadhassuk neki, majd elkezdődhessen a vonat móka!


7.  Babakocsi,talicska és más kerekesek

Amint a kicsik felállnak és megtanulnak járni, egyszerűen imádnak maguk előtt tologatni valamit. Legyen az a nappali puffja vagy a fellépő, amit Anya a kamrában használ, de megállás nélkül dolgoznak, hogy fel-alá tolva maguk előtt megtegyék a távolságokat a lakásban. Mi ebben az időszakban vettünk a lányoknak egy gyönyörű rózsaszín babakocsit, amit először felváltva tologattak, majd végül egymást tologatták benne. Nagyon élvezték mind a ketten!


 8.Játszókocka 

A másik játék, amit a Trefl kínálatából próbáltunk ki és nagyon megszerettük, az a játszókocka. A fából készült kocka mindegyik oldala különleges játékot rejt a legkisebbeknek, mint az abakusz, a vonalvezető, óra és tükör. A tetején levehető golyós vonalvezető játék kapott helyet, amit a kockába befordítva el is rejthetünk, ez a tárolást is sokkal jobban megkönnyíti.

Zsombor hihetetlen sok időt el tud tölteni ennek a kockának a felfedezésével, nagyon élvezi, hogy minden oldalán valami más játékra bukkan és olyan gondosan vizsálgatja minden alkalommal, mint egy apró tudós. Ha a ti gyermeketek is szeret új dolgokat felfedezni és matatni, akkor nagy kedvence lesz ez a játék!




+ Ajándék tipp: A matatófal a kis felfedezők másik nagy kedvence! Ilyen interaktív falakat ti is készíthettek a gyermeketeknek otthon, amihez  ITT találtok inspirációkat. 


9. Hinta vagy hintaló

Talán az egyik legkézenfekvőbb gyerekjáték, aminek nagyon örülnek a gyerekek, nem más mint a klasszikus gyermekhinta. Ebből választhattok műanyag, de szövet verziót is és szerelhetitek olyan alacsonyra is eleinte, hogy lábbal tudja magát hajtani a gyerkőc. A másik nagy kedvenc a hintaló, amin örömmel ringatóznak a kicsik, így biztosan nem lőttök mellé, ha ezzel lepitek meg.


10 . Varázspalló

Más nevén Creatimber, ami számomra az egyik legpozitívabb csalódás volt a kisgyermekes játékok terén. A kislányaim még éppen, hogy megtanultak járni, amikor kipróbáltuk a pallót és azonnal megszerették az ezernyi játék lehetőséget, ami ebben az egyszerű fadarabban rejlik.  Használhatjátok libikókaként, csúszdaként, mászhattok rajta négykézláb és egyensúlyozhattok is rajta, de szuper az autópályák részeként és pihenésre is. Már a 8 hónapos kisfiunk is teszteli milyen rajta mászni és kapaszkodni, minden bizonnyal ezt a játékot közösen fogják tudni használni, ezért nagyon jó választás a kisgyermekes családokban.


Aminek még biztosan örülni fog:

Babakeksz: Lepd meg egy doboznyi finomsággal, házi készítésű, egészséges babanasival. A Manómenü oldalon ITT és  a mobilos applikációban, valamint Éva gyermekeknek íródott könyveiben is rengeteg ötletet találhattok erre.

Az első puhatalpú cipellő: Igen, egy éppen az első lépéseire készülő apróságnak talán a legnagyobb ajándék, ha segítjük őt ezen az úton, mondjuk egy csúszásgátlós puhatalpú kiscipővel, ami védi és melegen is tartja a lábát.  Mi a Liliputi cipellőit nagyon szeretjük ITT ti is megnézhetitek őket.

Fellépő a kíváncsi kicsiknek: Ha a te gyerkőcöd is szeret ott sonfordálni melletted a konyhába és érdekli, hogy mit csinálsz, próbáld ki Timi ötletét és készíts neki egy biztonságos konyhai fellépőt. A blogbejegyzést és a hasznos tudnivalókat ITT találod a Hey Chicks! blogon.


...és még ezeknek is örülhet: 

labdamedence tele labdákkal, lábbal hajtható járgányok, éneklő és zenélő játékok, indiánsátor, homokó vagy vizező asztalka, játékalagút, hangszerek, krokodil kibikóka, kiskonyha, szerszámos láda játék szerszámokkal, baba, autók, golyópálya, baház, farmház állatokkal,fa autópálya, futóbicikli.


Ti milyen ajándékkal lepitek meg a togyogóitokat?


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

1 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!