Miért lettem hárpia a szülés után?

by - szeptember 05, 2017

Vannak olyan témák az anyaság és az anyává válás kapcsán, amiről sokan félünk beszélni, mert úgy gondoljuk, hogy a környezetünk elítélne vagy megbélyegezne ezek miatt. Manapság, amikor az Instagram-on pár napos kismamák tökéletes hasfallal és megjelenéssel fotózzák magukat, nem trend a rossz oldalt is megmutatni. Amikor nem vagyunk vidámak, amikor problémákkal küzdünk, amikor kialvatlanok és fáradtak vagyunk, amikor stresszesek és feszültek vagyunk, amikor süllyedőben van a kapcsolatunk, amikor nem vagyunk éppen mindent feláldozó anyák vagy amikor néha csak egy kis csapkodás és kiabálás segíthet a feszültségünk levezetésében. Pedig ezek a dolgok ugyanúgy hozzátartoznak a valósághoz, mint a boldog és önfeledt pillanatok, hiszen emberek vagyunk, érző lények és nem egy tökéletesen beállított fotó az életünk az internetről.

Meséltem már a blogon, hogy nekem is volt egy nehéz időszakom miután a lányok megszülettek.  Azt hiszem a hirtelen keletkezett felelősség, a sok kérdés és a bizonytalanság súlya alatt nem tudtam jól érezni magamat. Fáradt voltam és mindemellett folyamatosan stresszes, hiszen nagy feladat volt ( bár a mai napig akadnak kihívások) két babát gondozni, törekedni arra, hogy mindent jól csináljak, amikor életemben először kellett megfelelnem (ikres) anya szerepben. Mindemellett mi a környezetünk kívánságainak is próbáltunk eleget tenni. Ma már tudom, hogy sok minden könnyebb lett volna, ha nem másoknak próbálok lépten-nyomon kedvezni friss anyaként, hanem magamat és a gyerekeket kellett volna előtérbe helyeznem, hiszen akkor az lett volna a legfontosabb. Akkoriban úgy éreztem, hogy kevés megértést és támogatást kapok a környezetemben, ami talán érthető is abból kifolyólag, hogy a családjainkban és ismerőseink körében nem voltak korábban ikrek, így senki sem tudta igazán, hogy milyen súly nehezedik rám/ránk ebből a különleges helyzetből adódóan. Meg kellett tanulnom azt is, hogy nem számít ki, mit mond, hiszen a gyermekeimet én, illetve az apukájuk ismerjük a legjobban, éppen ezért mi tudjuk a legjobban, hogy nekünk és nekik mi a legjobb. Nem állítom, hogy mostanában nincsenek borús napok, de sokat fejlődtem és dolgoztam azon, hogy túl lássak a nehézségek és a kihívások okozta idegeskedésen. 



Talán szülés utáni depresszió volt az a lelkiállapot, amit akkoriban gyakran rám sütöttek, mint egy billogot, mintha ez mindenre választ és megoldást nyújtott volna a viselkedésemet illetően. Csak azért hisztizik mert depressziós, csak azért érzékeny, mert depressziós. Nem tudom, de azt igen, hogy ez az állapot nem volt jó a számomra és nagyon nehéz volt saját erőből kikászálódni belőle. A szülés utáni depresszió pedig nem legyintésre méltó dolog, hiszen nagy károkat tud okozni, ugyanúgy, ha nem vesszük észre hogy a friss anyának nem a bizonytalanságát kiváltó okok elhesegetésére és megkérdőjelezhetetlen tanácsokra van szüksége, hanem támogatásra és biztatásra. Mert bármilyen furcsa és szokatlan belegondolni, de egy nő lehet, hogy nem szórakozásból lesz hárpia a szülés után, hanem azért mert fáradt és kétségbeesett, hiszen a várandós könyvekben nem volt leírva, hogy egy babával mennyi megoldandó helyzet vár majd rá, amelyekre nem tudja majd egyedül a megoldást. A többi női szereppel járó kihívásról pedig, amit össze kell egyeztetni az újdonsült anyasággal már ne is beszéljünk. Ezekről a dolgokról beszélgettem nemrég  Futaki Anna Theta Healing konzulenssel.

Tényleg minden anyából elviselhetetlen anyatigris lesz a szülés után?

Azt, hogy hogyan érezzük magunkat a baba világra jövetele után nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyire készültünk fel lélekben az anyaságra, a szülésre, a megváltozott női minőségünkre, arra, hogy a párkapcsolatunk is át fog alakulni a napirendünkkel, szokásainkkal együtt. Egyszóval túlzás nélkül MINDEN MEGVÁLTOZIK majd.  A szülés utáni napokban hirtelen hangulatváltozást tapasztalhatunk magunkon, ami annak köszönhető, hogy a terhesség alatt a szervezetben termelődött ösztrogén szintje hirtelen csökken, helyét a tejtermeléshez szükséges prolaktin hormon veszi át. Az anyuka fáradt a terhesség után és ahelyett, hogy kipihenhetné a szülést, hirtelen sok új kérdés merül fel benne amire választ vár vagy csak megerősítést. Ez az időszak még akkor is lehet megterhelő ha van segítségünk.

Mi segíthet ilyenkor?

Az örömök, élmények mellett nem rózsaszín ködfelhő az életünk ilyenkor, éppen ezért őszintén kell róla beszélni. Ez mind mind hozzá tartozik az emberi testhez, lélekhez, nem szégyellnivaló! Ez az időszak pszichésen megterhelő az anyukák számára és amennyiben kellően tájékozottak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy velünk is előfordulhat, hogy szülés utáni depresszióba esünk, az ilyenkor jellemző bűntudatot és önvádat félre téve hamarabb merünk segítséget kérni.

Miben különbözik a szülés után depresszió az általános rossz hangulattól vagy fáradságtól?

Lássuk súlyosabb esetekben mit érezhetünk:

-        fáradtnak érzed magad, de képtelen vagy a pihenésre
-        étvágytalan vagy, vagy éppen ellenkezőleg, az evés okoz csak örömöt
-        motiválatlannak érzed magad
-        megfordult a fejedben a baba bántalmazása vagy az öngyilkosság gondolata
-        tartósan vádolod/ okolod magad
-        állandóan sírsz, túlzottan érzékeny vagy
-        pánikszerű rohamok gyötörnek

Mit tehetünk, ha szülés utáni depresszió tüneteit fedezzük fel magunkon?

Amennyiben a fenti  tüneteket súlyosnak érzed (megakadályoznak a baba körüli teendők ellátásában) te vagy a környezeted a szülést követő 3-4 hónapon belül és tovább tart két hétnél, kérj/ kérjetek segítséget!

Mit tehet az akinek csak simán nehéz belerázodnia az anyuka szerepbe és az ezzel járó kihívásokba?

„Alap esetben” amikor „csak” változó a hangulatod és bizonytalan vagy magadban akkor számos dolog hozzájárulás lehet, megkönnyíthetik a hétköznapokat, a babával való új életet. 

Például:

·         a homeopátiás támogatás
·         a párod támogató jelenléte
·         az elfogadó, megerősítő családi légkör
·         amennyiben bábával vagy dúlával szültél ők automatikusan melletted vannak és figyelemmel kísérik a szülés utáni időszakot, fordulj hozzájuk továbbra is bizalommal
·         lelki támogatást adhat a Theta Healing technika egyéni konzultáció formájában
·         csatlakozz anyukás közösségekhez / ilyenek a Happy Mami különböző csoportjai, ahol nyíltan kérdezhetsz tőlünk segítőktől, vagy ha majd időd engedi részt vehetsz képzéseinken. 

Nem bűn, ha nem tudsz azonnal megbirkózni az anyává válás és az anyaság feladataival. Nem szégyen, ha nem repkedsz mindig a felhők között, csak azért, mert kisbabád van. A nehézségeken, a rossz hangulaton túl, lehetsz jó anya és szeretheted mindennél jobban a gyermekedet vagy a férjedet. A rossz hangulat egy állapot és nem egy stigma, beszélj róla bátran!


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!


You May Also Like

0 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!