Esti rutinunk fő attrakciója a fürdetés!

by - szeptember 20, 2017

A bejegyzés 2016. márciusában íródott, ekkor 3 hónaposak voltak az ikrek.

A fürdetés nálunk nem volt mindig vidám és felhőtlen program. A gyerekek üvöltöttek, mi pedig borzasztóan stresszesek voltunk és legszívesebben kihagytuk volna az esti fürdetéseket. Aztán sok-sok ötletelés és próbálkozás után, valamint a "Fürdetés lehet örömteli élmény nekünk és nekik is!" meggyőződéssel, végül eljutottunk oda, hogy a lányok nem csak a fürdést, de az azt megelőző és utána következő rituálét is élvezik. 


Ehhez persze kellett, hogy megtaláljuk a megfelelő időt, a helyet és megteremtsük a megfelelő légkört is a kellemes pancsoláshoz, nem utolsó sorban pedig ráleljünk a számunkra megfelelő termékekre, amikkel élvezetessé tehető az esti rutinunk ezen része.

Eleinte gyógyszertári fürdetőt és egy sima drogériás olajat használtunk a lányok fürdetéséhez, de ezektől nem voltam teljesen elragadtatva. Mivel a gyerekek bőre szerencsére nem érzékeny, a védőnő beleegyezésével egy újdonságot próbáltunk ki, amivel színesebbé tehető a fürdetés.

Persze nem vagyok naiv és nem állítom, hogy a nagy sírások megszűnése csakis a Babyzoo termékeknek köszönhető, viszont szerintem sokat segített, nem csak a gyerekeknek, de nekünk is, hogy vidám legyen a pancsolás és az ahhoz való készülődés.

Azt leszámítva, hogy csupa szív, magyar fiatalok által megálmodott és a természetesség jegyében megvalósított termékekről van szó, engem első látásra levett a lábamról, hogy a fürdetőnek/samponnak, testápolónak, popsikrémnek valamint az olajnak egyedi jelképe van egy-egy kis állatka személyében.

Persze máshol is kapható aranyos csomagolásban baba termék, de az állatok neveket is kaptak, így lett a fürdetőn mosolygó víziló Klug, a popsikrém sztárja a panda Lulu, a testápolón feszítő zebra Bambo, az olajon a pajkos Zibo tigris és a hosszú nyakú zsiráf a hintőpor állatkája Pimpi.

Ahol problémát jelent a fürdetés, ott könnyen játékossá lehet tenni ezeket az alkalmakat, ha az állatkák is beszállnak a pancsolásba. Mi teljesen belejöttünk, hogy a lányoknak meséket találunk ki az állatok főszereplésével vagy egyszerűen csak azt mondjuk nekik "Most Zibo segít a kis mancsaival megmasszírozni a hátadat!" vagy "Klug vizet fröcsköl a habos hajadra!"

Fontosnak tartom a játékosságot és a mesét, így az ötlet, hogy kisállatokhoz társították a termékeket nagyon tetszik, Ha a lányok nagyobbak lesznek és még nem tudnak olvasni, akkor is aktívan részt vehetnek majd a fürdésben, hiszen az állatkák segítségével könnyen megjegyezhetik, melyik a fürdető és melyik a testápoló.



A termékeken szereplő állatok meg is elevenednek, hiszen a cég mindannyiukat elkészítette játék formájában is, amivel szerintem még inkább kézzelfoghatóvá teszik az esti fürdetés élményét. A plüssök gyerekbarát módon készülnek és nagyon kellemes, puha anyaguknak köszönhetően igazi bújós kedvencek lehetnek belőlük. A mintájuknak és a színeiknek köszönhetően figyelemfelkeltőek, amiért a lányok szívesen nézegették az új barátokat.

Tudom, hogy sokan az anyukák közül alaposan végigjárják a babának szánt termék összetevőit és gondosan megfontolják, hogy kipróbáljanak-e egy új terméket. Én sem szeretek kísérletezni a lányokon, ezért fontos számomra, hogy milyen összetevőket tartalmaz egy termék azon kívül, hogy vidám és színes csomagolásban van.

Babyzoo termékek a természetesség jegyében készültek, így nem tartalmaznak mesterséges színezéket, kőaljszármazékot, illatanyaguk pedig allergén mentes.

Az illattal kapcsolatosan szeretném megjegyezni, hogy nekem ezek a termékek adták meg először azt az igazi baba illat benyomást. Persze a lányoknak eddig is finom volt az illata, de ennek a kellemes púderes illatnak köszönhetően még zabálni valóbbak.


S hogyan zajlik nálunk a fürdetés?

Este hét és fél nyolc között T. előkészíti a vizet a lányoknak a fürdőszobában. A babakádat a nagy kádba helyezve jól teletöltjük vízzel, hogy a lányok tudjanak pancsolni. A gyerekszobában már fél órával korábban feljebb vesszük a fűtést, hogy a fürdést megelőző masszírozáshoz kellemes legyen a hőmérséklet. Mivel mostanában nagyon szeretnek csupaszkodni, ezért nagyon élvezik ezt az időszakot. A masszírozáshoz a Babyzoo babaolajat használjuk, ami segít a gyerkőcöknek ellazulni és fölkészülni a pancsolásra. Általában azzal a lánnyal kezdünk, aki kicsit türelmetlenebb vagy éppen fáradtabb, s míg én masszírozok, addig T. teljes harci helyzetbe rendezi a fürdőszobát. Ha készen vagyunk a babamasszázzsal, apa és lánya elmennek pancsolni, míg én a következő lánykát készítem elő. Ha T. végzett az elsőként fürdőző gyermekkel, akkor cserélünk és én megtörlöm majd bekenem testápolóval, pelenkázok és felöltöztetem pizsibe. Ha készen vagyunk, akkor jöhet a vacsi, miközben apa mesét olvas a lányoknak. 

Szerencsére elég gyakorlottan és csapatjátékban mennek az esti rutin eme részei, így gördülékenyek és most már szórakoztatóak is az esti pancsolások, nagyszerű alkalmat teremtve ahhoz, hogy együtt legyünk a lányokkal és babusgathassuk őket.

+tipp: a fürdetésekhez:

Babatartó: Némelyik baba - mint nálunk Dorka - eleinte fél a vízben még annak ellenére is, ha biztosan fogod és megnyugtatóan beszélsz hozzá. Ilyenkor segíthet a babatartó, ami megtámasztja a gyerkőc testét, így biztonságot adva neki. 

Halk zene: Az ellazulást segítheti valamilyen kellemes zene is. Lehet ez speciális, babáknak komponált dal, ami a lefekvést is elősegíti, de egy egyszerű pop zene is megteszi, aminek andalító, lágy dallamai jó hangulatot teremtenek a fürdetéshez.

Masszírozás: A babák szeretik a masszírozást, az első hetekben különösen, amikor még csak abból áll a napjuk, hogy esznek és alszanak, jól esik nekik, ha kicsit átmasszírozzák a végtagjaikat. A hátukat, popsijukat és talpukat különösen szeretik, ha gyengéden dögönyözik. Ha speciális fortélyokat szeretnél tanulni, az interneten és szakkönyvekben bővebben is olvashatsz a babamasszázsról, amivel fejlesztheted a kicsidet.

Meleg, szerető légkör: Az is fontos, hogy a helyiségben ahol zajlik a fürdetés és az azt megelőző előkészületeknél jó meleg legyen, de a kedves szavak, a biztonságot sugárzó légkör sem hiányozhat. Beszélgess a babával, meséld el neki, hogy mi fog vele történni és kedvesen tájékoztasd mindenről, amit éppen csinálsz vele. Talán azt gondoljuk, hogy a gyerekünk még nem is érti, amit mondunk neki, pedig valójában sokkal többet fog fel a mondandónkból, mint azt gondolnánk.

Nagy méretű kifogó: A fürdetés után a kicsiknek biztonságot ad, ha a kádból kiemelve egy nagy meleg törülköző veszi őket körbe. Ha bebugyoláltad még össze is bújhatsz vele pár pillanatig, mielőtt elkezdenéd megtörölgetni. Tökéletes pillanatok ezek arra, hogy erősítsétek a kettőtök közötti  kapcsolatot.



Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!


You May Also Like

1 megjegyzés

  1. Nekem nem jöttek be ezek a termékek. A fürdetőtől kipattogzott a bőre, a popsikenőcs átlagos, az olaj meg büdös és megfog mindent, olyan sárga. Nagy csalódás volt :-(

    VálaszTörlés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!