5 tanácsom, ha úgy érzed, hogy lemaradsz az újévi hajrában

by - január 02, 2019

Bevallom őszintén, hogy mindig félek kicsit a Szilvesztertől és az újév első napjaitól. Azt érzem ilyenkor, hogy méltóan kell búcsúztatnom az elmúló évet, annak érdekében, hogy az új is jól induljon. Az Internet ilyenkor tele van motivációs idézetekkel, amelyek tettekre ösztönöznek - szeretem ezeket és elolvastam jó pár ilyen cikket - így teljesen hatalmába kerít a drukk, hogy hatalmas erőbedobással induljon az új év!

Mindig törekszem arra, hogy a dolgok pozitív oldalát lássam és ezzel motiváljalak benneteket is. Nekem ez az életszemlélet már nagyon sokszor segített és húzott ki egy-egy rosszabb időszakból, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindig nyeregben tudok lenni ilyen téren. Sőt! Az idei év indítása és önmagam a cselekvésre sarkallása kicsit komótosabban megy, mint gondoltam volna. Lássuk be, egyszerűen nem megy, hogy mindig teljes hőfokon buzogjon bennünk a tettvágy! Ilyenkor pedig még az is előfordulhat, hogy azt érezzük, mások már rég az élen járnak, mi meg a hátsó sorban kullogunk az újév indulásakor!

Ebben a bejegyzésben szeretnék nektek egy kicsit mesélni arról, hogy milyen a másik oldal, amikor nem vagytok éppen tele motivációval és hogyan induljatok el mégis a céljaitok megvalósításához vezető úton!



1. Hagyj időt magadnak a feltöltődésre!

Először is felejtsd el, hogy lemaradtál! Mivel nincs kitől vagy miről lemaradnod! Szóval ezen ne is idegeskedj! Olykor nagyon nehéz visszarázódni a régi kerékvágásba és hidd el nekem, hogy ezzel nem csak te vagy így! Én is lehetnék amiatt frusztrált, hogy idén nem pattanok ki már korán reggel az ágyból és végzem el a teendőmet abszolút pro aktívan és hasznosan beosztva az időmet, hanem ehelyett inkább a lustálkodást és a ráérős reggelizéseket választom. Bosszankodhatnék, hogy más már hasít az újévben én meg még csak rakosgatom össze magamban, hogy mihez kellene kezdenem. A lakás a költözéstől romokban, a kimosott ruhákról rendre megfeledkezem és még mindig nem tudom, hogy hol is kezdjem a tennivalóim sorát. Egy kicsit nehezen megy az ünnepi időszakból a hétköznapokba való visszatérés. 

Mert persze olyan jó volt kicsit lustálkodni és nem nézni az órát. Kellemes volt a tétlenség kényelmes buborékjában ejtőzni és most rosszul esik, hogy hirtelen ezernyi dolog várná a megvalósítást. Tudom magamról, hogy néha nagyon sok bennem az energia és a tettvágy, de olykor-olykor szükségem van a lassításra és a pihenésre. Így hát nem gond, hogy látszólag drága perceket pazarolok el a kanapén ülve az olvasgatással és a megmaradt szaloncukrok majszolásával, mert azt is tudom, hogy amikor végre abbahagyom a lustulást, akkor belekezdek majd valami olyanba, amiben teljes erőbedobással tudok majd részt venni. Éppen ezért a feltöltődés nagyon is fontos és hasznos állomás a megvalósítás előtt! Te se érezd rosszul emiatt magadat, lehet, hogy most komótosabban indulsz neki az újévi teendőidnek, de legalább teljesen feltöltődve vágsz neki a megvalósításuknak!

2. Nem ugyanarra megyünk és ez így rendben van!

Ha pedig nem lenne elég, hogy olyan döcögősen indul az év, sokszor még az is a kedvét szegi az embernek, hogy látjuk mások mennyire buzognak a motivációtól és már januárban tele vannak célokkal és tettvággyal. Ilyenkor nagyon könnyű a sutba vágni a terveinket és álmainkat, gondolva, hogy nekünk úgysem fog sikerülni.

Talán első ránézésre úgy tűnik, de az igazság az, hogy másnak sem megy mindig minden olyan könnyen és gördülékenyen, mint gondolnád! Tehát, amikor azt gondolod, hogy csak neked nem mennek a dolgaid és nem sikerül semmi, főleg nem időben, akkor  hidd el, hogy tévedsz és felesleges másokhoz mérned magad! Mindenkinek megvan a saját útja, saját álmai és céljai, ahogy félelmei és bukkanói is!

Tudod mihez tudnám ezt hasonlítani? Amikor egy turiban nézelődöm és odajön mellém valaki, akin azt érzem, hogy nem szívesen látja, hogy én is ott keresgélek, ahol Ő, akkor szívem szerint azt mondanám neki: Értem, hogy frusztrál a jelenlétem, de hidd el, nem ugyanazt keressük! 

Így van ez az élet bármely területén. Látom én is, hogy mások milyen szép sikereket érnek el - persze bevallom, hogy olykor kicsit sárgulok is -, de nem engedem, hogy ez a saját céljaimról elterelje a figyelmet és letörje a kedvemet. Én a saját tempómban a saját utamon haladok azért, hogy elérjem a számomra fontos dolgokat. Ez pedig teljesen rendben van így.

Ha nagyon zavar az érzés, akkor inkább fordítsd a javadra mások sikereit és meríts inkább energiát belőle. Keresd azt, amivel te is hasonló sikereket érhetnél el. Mi az, amit még meg kell tenned, amin dolgoznod kell azért, hogy lépésről-lépésre Te is hasonló helyzetben lehess? Mások sikerei inkább ösztönözzenek, mint a kedvedet szegjék és használd fel ezt a motivációt arra, hogy elindulj vagy nagyot lépj a saját utadon!

Ne hidd, hogy te nem fogsz sikereket elérni csak azért mert még januárban nincs tele a naptárad ötletekkel és tennivalókkal. Hosszú még az év, bőven van időd rá, hogy mindent megvalósíts! 


3. A fontolgatással gyakran elszalasztod a bátorságot!

Ha van valami, amihez megvan minden lehetőséged, hogy megvalósítsd, ne hezitálj, vágj bele! Írj meg egy régóta fogalmazott fontos emailt és küld el! Cseréld le végre a kanapédat, ha már olyan régóta álmodozol róla! Iratkozz be egy főző tanfolyamra vagy vágj bele az első blogbejegyzésed megírásába. Fogadalmak helyett ebben az évben legyenek tettek! Apróságok vagy nagy dolgok, amiket régóta halogatsz, most ne várj azzal, hogy elkezd megvalósítani őket.

Azt vettem észre magamon, ha túl sokáig gondolkodom, hogy merjek-e valamibe belevágni vagy sem, gyakran lebeszélem magamat arról, hogy megtegyem. Valójában sosem tudod meg, hogy mi lett volna a vége, ha nem mered a kezdő lépéseket megtenni. Valójában pedig mitől is félsz? Hogy nem sikerül? Kudarcot vallasz vagy visszautasítanak? Semmi baj, ha legközelebb megpróbálod már jobban fog menni! 

Az elmúlt évben voltak olyan pillanatok, amikor úgy éreztem, hogy nem sikerült, nem jött össze, de ezeket az alkalmakat valójában egy kezemen meg tudnám számolni, míg a pozitív visszajelzéseknek és a sikernek az összes ujjam sem lenne elég! Tehát hajrá!


4. Merj nagyot álmodni, mert ez nem csak sablon szöveg!

Minden év elején összeírom a listámat azokról a dolgokról, amelyeket szeretnék az adott évben megvalósítani. Igen, ezen a listán ilyenkor az apró dolgoktól kezdve egészen elrugaszkodott vágyak is szerepelnek, de ez nem gátol meg abban, hogy leírjam őket és higgyek abban, hogy meg is tudom majd valósítani őket. 

Hiszen az elrugaszkodott és lehetetlennek tűnő ötletek sokszor mégis megvalósíthatóak. A különc és merész álmokat pedig egyszerűen felemelő érzés valóra váltani! Főleg, ha mindvégig a szemed előtt van, mint egy cél és a lehetőségek egyszeriben elkezdenek a kezedre játszani, hogy megvalósulhasson. Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer képes leszek egy blogos találkozót egymagam megszervezni, aztán ott álltam 30 nő előtt egy májusi napon és alig hittem el, hogy megtörténik. Ugyanúgy azt sem igazán tudtam volna pár évvel ezelőtt képzelni, hogy egyszer lesz bátorságom ahhoz, hogy az írást válasszam fő foglalkozásnak, most pedig éppen azon az úton vagyok, hogy ezt még jobban kitapossam. Ugye milyen hihetetlen tud lenni az a pillanat, amikor rájössz, hogy már nem csak a papíron létezik, hanem életre kel!


5. Hagyd a hátad mögött, azt ami nem sikerült

Persze, hogy jó lett volna sok mindent megcsinálni még az előző évben, amit elterveztünk és néhány rossz időszakra inkább egy törlés gombot nyomni, de ez már mindegy. Az biztos, hogy érdemes a gödröket és a nehézségeket a hátunk mögött hagyni és inkább örülni annak, hogy most ott tartunk ahol és arra koncentrálni, hogy az elkövetkező napokban, hetekben és hónapokban hogyan tegyünk azért, hogy közelebb kerüljünk az álmainkhoz. Ha nem sikerült megvalósítani az előzőben, amit szerettél volna, már ne bánd! Nézz előre, hiszen ott van még minden, ami új lehetőségeket rejt!


Erre az évre van már ezernyi ötletem és tervem. Ha elég bátor és kitartó vagyok, na meg persze egy csipetnyi szerencse is mellém szegődik, akkor meg tudom majd ezeket valósítani. Persze most az új év első napjain még olyan bizonytalanul, szinte tapogatózva tekintek szét, körvonalazódik ez az év bennem. Közben meg ott toporog már bennem a tettvágy, hogy gyerünk már, csináld!

Biztos vagyok benne, hogy ebben az évben is lesznek majd piszkosul nehéz vagy hajtós időszakok, könnyet is fogok ejteni majd, amikor úgy érzem, hogy nem vagyok rá képes, akár az anyaságról, a hétköznapokról vagy a blogról legyen szó, de egy dolgot megtanultam ebben az évben. Mindig menni kell tovább és csinálni kell azt, amit szeretsz! 

Akkor is ha nem látjuk a célt, ha bizonytalanok vagyunk! Akkor is, ha ezek az álmok és célok csak apróságok és szinte elvesznek, de a te álmaid és éppen ezért megérik az energiát és azt, hogy végül valóra váljanak!


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

0 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!