Hogyan éljük túl a gyerekbetegségek időszakát?

by - november 08, 2019

... lehetőleg épségben és ép elmével! Szerettem volna még kiegészíteni a bejegyzésem címét, mert meggyőződésem, hogy amikor egy vagy éppen az összes fennhatóságunk alá tartozó gyermek palánta elkap valamilyen divatos vírust, ahhoz nem csak egy jól felszerelt házi patika szükséges, hanem egy adag humor, kitartás és kávé...vagy üveg bor (várandósok szolidarítok), amivel átvészelhetjük ezt a viharos időszakot! 

Kedves Édesanya társam ott a monitor előtt!

Gondolom, ha egy vagy több csemetét nevelgetsz, nem lesz újdonság a számodra, amit most írni fogok, hogy amint beindul az ovi és iskola szezon, mintha a betegségek is maximális gőzerőre kapcsolnának és a legelképzelhetetlenebb vírusok és bacilusok igyekeznek megfertőzni a szívünknek oly kedves aprónépet...amit mi persze harcos amazonokként igyekszünk minden erőnkkel elhárítani. Néha sikeresen, néha pedig kevésbé győzedelmesen.

Ugye neked is imserős, amikor furcsa köhögés hangjaira riadsz éjszaka vagy amikor már árulkodóan és szokatlanul csillog a gyermeked szeme - nem, nem a boldogságtól -, esetleg a kedvenc uzsonnája fél órával a rendeltetési helyére érkezve váratlanul visszaköszön? Úristen, remélem nem lesz beteg...de látom rajta, hogy az lesz! Már megint mit kapott el, mitől beteg ez a gyerek - kérdezed ilyenkor magadban -  pedig alig egy hete voltatok orvosnál egy makacs köhögéssel! 


Gyakran vagyok paramaminak titulálva a jóslataim miatt, de én igenis hiszek benne, hogy mi anyukák már egy szipogó orrból meg tudjuk állapítani, hogy milyen erősségű és jellegű betegséggel állunk majd hamarosan szembe és olyanok vagyunk ilyenkor, mint egy érzékelőkkel és radarokkal felszerelt robot: "Én mondom, holnapra már nem fog kapni levegőt az orrán és be lesz gyulladva a torka!" Jóslom ilyenkor. És rendszerint így is lesz és általában nem azért, mert nálunk ilyen jól működik a vonzás törvénye, hanem azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a nyárból-télbe majd télből - tavaszba váltó időszakban szinte vágni lehet a betegségeket olyan sűrűn találkozunk velük.

Ha Sárin és Dorkán egy betegség első jeleit szimatolom, lelki szemeim előtt már pereg is a jól ismert és nem igazán szívlelt forgatókönyv. Két nyűgös gyermek - ha csak az egyik kapott el valami nyavaját a másik azért sír, mert nem akar egészségesen se oviba menni és mindig kijátsza a hiányozni fog a testvérem kártyát, így végül két gyerekkel felpakolva irány a dokihoz! Várakozás közben azon imádkozom, hogy a velünk együtt várakozók betegségeit ne vegyük magunkra szolidarításból, majd mire sorra kerülünk megkapjuk a diagnózisunkat, recepteket és az igazolást, majd kicsit megtörten bandukolhatunk haza, hogy a teljes gyógyulás érdekében otthon bevethessem minden - megmaradt - energiámat. Amiből bevallom eleinte igen sok van, aztán szépen lassan, arányosan ahány napot a lányok otthon töltenek, apad el.

Idén a nagy ovikezdési hajrában nekünk bőven kijutott már a "jóból" és amikor a lányok ismét szipogva jönnek haza, már felfegyverkezve állok a küszöbön, kezemben orrszívóval, farzsebemben pedig a jó öreg sóoldatos orrspray-vel, hiszen már semmit sem bízok a véletlenre. Bár van, amikor az én elszántságom sajnos nem elég a betegségek legyőzéséhez, sőt én is kikapok valami finom mutációt a lányok kórokozóiból, de a remény hal meg utoljára. 

Megelőzés:

Lehetőleg már nyáron a baci szezon beindulása előtt érdemes elkezdeni valamilyen immunerősítő kúrát a gyerkőcöknél és akár nálatok, szülőknél is, hiszen, amit a gyermek hazahoz a közösségből, abből ti is bőven "profitálhattok", és tapasztalatból mondom, az nem lesz kellemes egyikőtöknek sem. Külön erre a célra kaphatóak vény nélkül immunerősítő szirupok, tabletták, gyerekvitaminok és vitamin cseppek, azt viszont, hogy nektek melyik fog igazán beválni talán csak egy kis kísérletezés útján fogjátok tudni kitapasztalni.

Nálunk eddig az echinacea szirup és tabletta vált be nagyon, ami leginkább a léguti megbetegedések megelőzésében vagy gyorsabb lefolyásában tud segíteni, illetve nemrég kirpróbálhattuk egy együttműködés keretein belül az Alpikol gyümölcsös immunerősítő szirupját is, ami szerintem a hosszabb távú megelőzésre jó választás.


Krupp - azaz a fulladozó ugatás, amitől minden anya retteg!

Igen, számítottam rá, hogy két kruppos gyermekkorral rendelkező szülő után a lányaink is örökölni fogják tőlünk a kruppra való hajlamot, de a jelentkezésére nagyjából 2 éves korukig kaptunk haladékot. Akkor viszont beindult a gépezet és a lányok egy kis tavaszi futkározás után is képesek voltak hajnalban fulladozva ugató köhögéssel kelni, ami még akkor is rémisztő élmény volt, ha gyerekkorunkban, mi szülők már átéltünk hasonlót.

+Jó tudni: Ahogy ezt a bejegyzést készítettem, kicsit jobban belemélyedtem a témába és mivel nem vagyok szakorvos csak egy gyakorló anyuka, így utánaolvastam és a kruppot a genetikai hajlamon túl a légutak vírusos megbetegedése is okozza, egy-egy nagyobb megbetegés előszobájaként, ami főleg, őszi, téli és a tavaszi időszakban lehet jellemző a gyermekeknél.

Hogyan kezeld?

Először is fontos, hogy megőrizd a nyugalmad, még akkor is, ha te is meg vagy kicsit rémülve, hiszen úgy sípol a gyerkőcöd tüdeje, mint Darth Vader-nek a Star Warsból. Igyekezz megnyugtatni a kicsit, hogy minden rendben van, nem kell tartania semmitől, hamarosan jobban lesz és te azért vagy mellette, hogy segíts és vigyázz rá. (Nálunk ezek a kulcsszavak be szoktak válni.) Ha félelmében a köhögéstől bepörög és sírni kezd, csak még jobban befulladhat, így fontos, hogy megnyugodjon. Amennyiben a hűvösebb időszakban lép fel a betegség, öltöztesd fel a kicsit és nyitott ablaknál, ajtónál szellőzzetek. Melegebb évszakban kinyithatod a hűtőt ebből a célból és áljatok elé. A hideg levegő segít a lélegzésben és csillapítja az ugató köhögést. Ha a gyermeked hajlamos a befulladásra, érdemes kicsit hűvösebb időt előkészíteni a gyerekszobában lefekvések alkalmával, amit a téli szezonban a fűtés mérséklésével vagy egy nagy szellőztetéssel érhettek el.

Kúp: 

Legyen nyár, tél vagy éppen tavasz, sehová sem indulunk el a gyermekorvos által felírt prednisolonos kúpok nélkül, amelyek a hajnali ugató köhögéseket kezelni tudják. Sokkal nyugotabb vagyok, ha mindig van egy dobozzal otthon a hűtőben belőle és bármikor szükségünk van rá kéznél van. 

Hideg párásítás vízzel vagy sós oldattal:

Bár megoszlnak a vélemények a hideg párásítás sikerességét illetően, hiszen sokan úgy vélik, hogy nem mindig segít a köhögéssel járó betegségeken, de mi kifejezetten szeretjük alkalmazni a lányok szobájában, főleg a téli fűtési szezonban, amikor a szárazabb a levegő jobban előidézheti a köhögést.

Lefekvés előtt sima vízzel egy órát szoktunk párásítani, így nyugodtabb az alvásuk, illetve igyekszünk a szobájukban inkább hűvösebb hőmérsékletet fenntartani, hiszen a meleg ingerelheti a légutakat, gyakrabban okozhat befulladást. 

Salvus vizet is használhattok a párásítóban - ha a gép alkalmas rá - ennél viszont arra figyeljetek, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt alkalmazzátok, mert a sós pára még nagyobb köhögésre ingerelheti a gyermekeket. 

+ tipp: Ellátogathattok külön gyógycélokra létrehozott sószobákba, játszóházakba, de ha nincs a közeletekben, akkor otthon is rögtönözhettek. A fürdőszobánkban csináltam a múltkor egy kis sós párásítást, ahová beültünk a lányokkal egy fél órára és miközben ők egy pléden társasoztak belélegezték a jótékony sós levegőt.

Izlandi zúzmó szirup:

Makacs, ingerköhögés esetén szoktam a lányoknak adni ebből a gyógynövényes szirupból, ami megnyugtatja a légutakat. Azt tapasztaltam, hogy lefekvések előtt igazán hasznos nálunk, hogy nyugodtabb, köhögés mentes legyen az éjszaka.


Mellkas kenőcs:

Talán a ti anyukátok is kente gyermekként egy megfázás vagy makacs köhögés idején a mellkasotokat azzal a kámforos kenőcsel a hátatokat vagy mellkasotokat, ami aztán nem csak a hűsítő és légzést könnyítő hatása, de Anya gyógyító simogatásának is hála segített átlendülni egy nehéz betegségen. Én sosem felejtem el, és gyakran alkalmazom a lányoknál is, hogy nyugodtabban tudjanak aludni és közben gyógyulni.

Sópárna:

A felmelegített, sóval töltött párna is nagyon hasznos társ lehet a gyermekek számára a gyógyulásban. A BabyMountain sóhegyecskéit már régóta használjuk a lányokkal és eddig nagyon sok segítséget nyújtottak egy-egy betegséggel teli időszakban az orrdugulás, arcüreggyulladás, köhögés vagy éppen fülfájás esetén.


Illóolajok betegségek idején:  

Mióta beindult a betegség szezon a lányok szobájában eukaliptusz illóolaj is helyet kapott, nem kifejezetten párologtatva, hanem csak egy kis tálkában illatozva, ami tisztítja a levegőt.

Ugyanezt az illóolajat szoktam használni a fürdővizükbe is egy kis sóval összekeverve, ami szintén nagyon hatásos a megfázások, orrdugulás esetén, ezt az ötletet a HerbaTherapy-tól lestem el, akiknél jótékony illóolajok között válogathattok és szakszerű segítséget is kaphattok az alkalmazásukat illetően.


Asztma vagy krupp? Mivel állunk szemben?

Ha időről-időre felüti a fejét nálatok az ugató majd elhúzódó köhögéssel járó betegség és úgy látod, hogy gyermeked sokat küzd a köhögéssel, akkor érdemes felkeresneteket egy pulmonológust, aki megállapíthatja, hogy kruppról vagy asztmáról van szó. Ő javasolhat olyan speciális kúrákat is, amelyek ezeken a betegségeken segíthetnek.


Hányás-hasmenés az a bizonyos vírus, aminek minden szülő hidegrázva ejti ki a nevét!

Azt hiszem ennél a betegségnél nincs mese. Ha már a gyermeked egy órán belül többször is rosszul lett, esetleg be is lázasodott, akkor teljesen biztosan elkönyvelheted, hogy bizony ti is megkaptátok és át fogotok rajta menni. Ez a ovis, sulis gyermekek és szüleik tűzkeresztsége szerintem. 

Erről a betegségről nem szeretnék a saját magunk példáján sztorizgatni, mert nem tudom, hogy aki éppen olvassa a soraimat evés előtt vagy utána  böngészi a blogot, de azt biztosan állíthatom, hogy ennél csúnyább betegség nincs! Ha Te Anyaként vagy Apaként egyedül tartod a frontot, akkor pedig biztos vagyok benne, hogy egy-két helyzetnél, amit ez a betegség produkálhat, már nem is igazán tudod, hogy sírj vagy nevess?! A jó hír viszont, hogy el fog múlni, át fogtok rajta esni, de lehet, hogy addig még sok folttisztító és mosószer fel og fogyni a lakásotokban.

Mit tehetsz?

Sajnos erre gyógyszert nem igazán fog tudni írni az orvos sem, ha lázas is a gyerkőc, akkor lázcsillapításban gondolkodhatsz kúp vagy szirup formájában, amelyiknél biztosabb, hogy bent is marad. 

Valamint...

1. Nem adod fel a reményt, hogy túl lesztek rajta! 
2. Diétás étrendre állítod a családod.
3. Sűrű rosszullétekkel küzdő gyermeket csak apránként, óránként itatsz, lehetőleg vízzel, vagy ízesítetetlen teával, amibe egy picike sót tehetsz, a három fogásos menü helyett pedig natúr sós krumplit szolgálsz fel.
4. Biztosítod a helyszínt lavorral, vödörrel!

Kiszáradás:

A viccet féretéve, fontos hogy egy ilyen vírus esetén is odafigyeljünk a folyadékbevitelre, főleg gyermekek esetében. Ha a gyermeked sír, de mellette nem könnyezik, karikás a szeme, bőre száraz, szédül vagy  nem jkell pisilnie már jó ideje, akkor gyanakodj a kiszáradásra és hívd a gyermekorvost vagy az ügyeletet.


Kötőhártya gyulladás - piros a szeme, de nem mégsem nyúl, mi az?

Szintén egy közkedvelt (se) vírusos fertőzés, amit eddig nem sikerült megfejtenem, hogy honnan sikerül összeszednünk - nem mintha bármelyik másik betegségnél tudnám -, de eddig mindig egy orrfolyós megfázás idején ütötte fel a fejét nálunk és szerencsére nem maradt sokáig. Ami szerintem beválik, ha minnél hamarabb meglátogatjátok vele a gyermekorvost, aki felír a kezelésére egy speciális szemcseppet, majd imádkoztok, hogy a többi gyermek illetve jómagatok ne legyetek hajlamosak rá és ne kapjátok el! 


Mandula gyulladás - láz a felsőfokon!

A betegségek javánál, igyekszem természtes hatású vagy gyógynövényes megoldásokkal küzdeni, de van egy betegség, amikor már nem szeretem kínozni a lányokat és a lehető leghamarabb elkezdjük a gyógyszeres kezelést, ami nem más mint a makacs, csillapíthatatlan lázzal járó mandula gyulladás. A gyerkőc egész nap olyan forró, hogy szinte sistereg az ágyban fekve, illetve gyulladt, betegség szagú a lehellete, étvágytalan és fájlalja a torkát.


Mit tegyünk, amikor manipulál a betegséggel?

Először is mindenképpen vegyük komolyan, ha fájlalja valamilyét, még akkor is, ha annak látható tünete számunkra nincsen. Sokszor előfordul, hogy egy hosszabb betegség után a gyerekek még hajlamosak mondogatni, hogy rosszul vannak, mert megszokják a betegség állapotát és talán az is benne lehet némely gyerkőcnél a pakliban, hogy kicsit tovább szeretné élvezni a betegséggel járó kiváltságokat, mint a korlátlan mesenézés vagy Anya és Apa 0-24 órás törődése, ami a rohanó hétköznapokon talán nem anniyra megszokott a számára. Ha bosszantó is talán, hiszen a makk egészséges gyerekünk még mindig a gyengélkedés időszakában megszokott viselkedést várja el, igyekezzünk elmagyarázni neki, hogy a betegség nem jó és akkor is összebújhattok egy mesekönyvvel, ha Ő már jól van. 

Ne bagatelizáljuk el a problémáját, forduljunk orvoshoz, ha többször is mondja, hogy fáj valamilye, de amennyiben az orvos is megerősíti, hogy nincs semmi baj érdemes átgondolunk, hogy mi váltja ki a viselkedését? Több figyelmet akar? Nem akar oviba/iskolába menni? Beszélgessünk erről vele őszintén és kedvesen, hogy kideríthessük mi áll a háttérben.

Mikor menjen a gyerkőc oviba, mikor inkább ne? 

Ez egy olyan kérdés, ami miatt már többször botlottam vérre menő vitákba anyukák között a fórumokon és szerintem eléggé megoszlanak a vélemények erről a témáról.  Szerintem azt minden szülőnek a saját felelőssége eldönteni, hogy milyen betegséggel maradjon otthon vagy menjen a gyermek oviba.

Ha lázasan, rossz közérzettel, csúnya ugató, hurutos köhögéssel, vírusos megbetegedéssel állunk szemben, akkor nem is kérdés, hogy otthon maradnak velem. Ilyenkor szerintem az a legjobb a gyermeknek is, ha nyugodt körülmények között, kellő odafigyeléssel kipihenheti a rosszullétet és meggyógyulhat belőle. Nem érdemes szerintem hazárdírozni, hiszen a szövődmények egy megfázásnál is rosszabbak lehetnek, ha el vagy lehúzodik. 

Viszont arról se feledkezzünk meg, hogy van egy bizonyos  - én csak úgy hívom - ovis betegség, ami folyamatos orrfolyással (nem a csúnya, elrettentő fajtából, mert az a fenti kategóriába tartozik inkább) és az enyhe, kaháló köhögésből áll, ami szinte az év minden napján, de legtöbbször minden második héten előfordul a gyerekeknél. Ez lehet azért, mert az udvaron egy futkározás után leizzadva kicsit meghült, a lényeg, hogy nem kóros és vígan elvan vele a gyerek, sőt másra sincs veszéllyel.

Persze tudom, hogy az lenne az ideális, ha minden gyermek makk egészségesen járna közösségbe, de lássuk be, ez szinte lehetetlen. Elsőként azért, mert sokszor olyan gyermek is lehet betegség hordozója, akin a tünetek nem is jelentkeznek vagy már rég átesett a betegségen, másodsorban pedig nem minden szülő teheti meg, hogy havonta két hetet otthon tölt a gyermekével ilyenkor, még akkor sem, ha szeretné ezt megtenni, de a munkahelye nem teszi lehetővé és esetleg nagyszülő sincs a közelben, aki ilyenkor besegíthetne.

Mi lehet ilyenkor tenni, hogy mégse kelljen minden héten a gyermekorvosi rendelő sorszámaiért küzdenünk?

Próbáljunk odafigyelni a megelőzésre! Ahogy fentebb említettem, ennek egyik módja lehet az immunerősítés, a másik nagyon fontos eleme pedig az, ha megtanítjuk a kicsiknek, hogyan mossanak helyesen kezet, ne vegyék a kezüket a szájukba vagy éppen fújják ki az orrukat, amivel sok esetben megelőzhető a betegségek terjedése.  Tudom, ez nem egy egyszerű folyamat és nem is fog talán menni elsőre, de idővel szerintem ügyesen megtanulják és beépülhet a napi rutinba.

Ha a gyermekünket ledönti a lábáról egy betegség, az sohasem egy egyszerű időszak, ha végre kigyógyul belőle és vígan mehetne tovább minden a megszokott mederben, gyakran előfordul, hogy pár nap múlva újabb betegséget hoz haza, mi pedig úgy érezzük, hogy valami a világ nagy körfogásában nagyon összefogott ellenünk. Ha már megbetegedett, próbáljuk meg túlvészelni a nehéz időszakot, amilyen hamar csak lehet, és ép elménk megőrzése érdekében ismételgethetjük magunkban: Ez is el fog múlni!

Kitartást és betegségtől mentes napokat kívánok nektek!

***Szeretném megjegyezni, hogy bár a bejegyzés teljes mértékben segítő szándékkal íródott, ellenben nem vagyok szakorvos és csak a saját gyermekeim kapcsán tudom megosztani a tapasztalataimat. Minden esetben forduljatok a gyermekorvosotokhoz, ha pedig aggasztó tüneteket észleltek a gyermeketeken, ne habozzatok hívni az ügyeletet, akik segítséget nyújthatnak.***

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

0 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!