Hogyan érem el, hogy a gyerekeim jól viselkedjenek és szót fogadjanak - mèg az altatási rutin alatt is!

by - január 11, 2021

A gyereknevelés során mindig akadnak olyan helyzetek, amelyek felett mi szülők olykor csak tétlenül állunk és fogalmunk sincs, hogy mihez kezdjünk a kialakult helyzettel.  De az is lehet, hogy egyszerűen csak annyira fogytán van olykor a türelmünk, hogy sokadszorra járjuk végig a megszokott fegyelmezési és nevelési rutint - sokszor eredmény nélkül -, hogy legszívesebben feladnánk az egészet. 

Ti is kérdeztétek már meg magatoktól vagy a gyermeketektől, hogy "Miért kell ezt újra, meg újra elmondanom? " "Miért nem csinálod meg, amikor szépen kértelek?"  "Miért kell megint ezen megint vitatkozni?" "Hányszor mondjam el még neked, hogy..." és hasonló jól ismert frázisok, amelyek napjában több alkalommal is egyre hangosabb és hangosabb formában fogalmazódnak meg.

Nos, szeretném előre leszögezni, a választ én sem tudom, hogy miért nem hajlandóak a gyermekeink megcsinálni azt a bizonyos dolgot, amit legalább tíz alkalommal már szépen kértünk tőlük és ugyan miért kell megvárni, mire elővesszük az anyaszörny hangunkat, amitől aztán a szomszédban is felhúzza minden gyerek a zokniját, de tény, hogy a sarjaink néha szeretnek csellózni az idegeinken és türelmünkön, tesztelve a határaikat.

A gyerekek folyton fejlődnek, tapasztalnak és ennek a folyamatnak az is a része, hogy tanulnak a reakcióinkból és próbálgatják az akaratukat. Még, ha olykor nehéz is (ne is mondjátok, idegileg teljesen kimerítő), de teljesen természetes folyamat és minden családban előforduló jelenség, szóval nem vagytok egyedül a kihívással.

Ebben a bejegyzésben elmesélem nektek, hogy mi milyen módszerrel hidaljuk át a mai napig a nagyobb nevelési bukkanókat és igyekszünk csökkenteni a felesleges  összezörduléseket, hogy minden kicsit olajozottabban menjen.

A kistestvérük születése után az ikreknél sok minden felborult, ami korábban jól működött. 

Ilyen sarkalatos pont volt az esti altatás, de napközben is érezhető volt, hogy igyekeznek a figyelmünket – ami akkoriban sokszor inkább a kistestvérük körül forgott – magukra irányítani és ehhez az összes gyerek által használt jól bevált eszközt vetették be, mégpedig a szófogadatlanságot.

Teljesen normális, hogy a kisebb testvér érkezésével felborul a rend és olykor mi szülőkként nem is értjük – bármennyire is készültünk rá közösen a családdal - , hogy miért viselkednek így a gyermekeink. Ők nem látnak ilyenkor más eszközt arra, hogy kivívják a megosztott figyelem rájuk eső részét.  Ez az időszak pedig türelemmel és odafigyeléssel (amit pontosan tudok mennyire nehéz egy baba mellett megoldani) szépen lassan lecseng és minden helyreáll a családban. 

+ tipp: De ugyanilyen kihívásokkal teli időszak a dackorszak is, amiből mi már szerencsére kilábalóban vagyunk, de az ellenkezés, az "Akkor sem csinálom meg!" és az egyszerűen nem hallom, amit Anya mond viselkedés még sokáig ki tud tartani.

De a normál helyzet nálunk nem nagyon akaródzott visszaállni, és amikor minden este parttalan vitába torkollott már az esti mese utáni altatás is, amikor mi és a gyerekek is már fáradtak voltunk, nehéz volt megállni, hogy ne veszekedéssel záruljon a nap. Ez pedig senkinek sem volt jó érzés. Így tudtam, hogy változtatni szeretnék rajta.

Ekkor javasolták nekem, hogy vezessük be motiválásként a matricázást. Korábban is próbálkoztam hasonló, pozitív viselkedést hangsúlyozó eszközöket bevezetni a lányoknál, de eddig nem igazán tartott pár napnál tovább a lelkesedésük ennek kapcsán.

Most viszont beszereztem egy papírboltból egy gyönyörű matrica gyűjtő albumot, amiben a levonók is mellékelve vannak és magában a füzetkében gyűjtögethetik és ragasztgathatják azokat. Reméletem, hogy ez tetszeni fog annyira a lányoknak, hogy motiválja őket.

Így csináltuk:

Mivel leginkább a lefekvésekkel akadtak kihívások, hiszen teljesen felborult az addig jól bevált esti rutinunk,  így este vezettem fel az újdonságot a gyerekeknek. Először is tisztáztuk újra, hogy az esti mese, éneklés és jóéjt puszik után már mindenki szépen az ágyában fekve, csendben (némi elalvás előtti suttogás belefér ebbe a szabályba) várja az álommanót, és aki szépen elalszik az másnap reggel egy matricát kap egy varázs albumba.

Mondanom sem kell, hogy a lányok most is abszolút felvillanyozódtak, mint az előző alkalmakkor és este minden teljesen rendben zajlott, nem kellett visszamennünk rájuk szólni, hogy halkabban legyen és ne szaladgáljanak ki az ágyaikból, ahogy a korábbi estéken, hanem halk suttogást követően teljesen elhalkult a gyerekszoba.

Másnap reggel meg is kapták az első matricáikat, amit a nevükkel ellátott albumból, ők választhattak ki és ragaszthattak be maguknak, majd vissza adták nekem azokat, hogy eltehessem a következő ragasztásig a füzeteket. Külön motiváló a számukra, hogy az albumban olyan hátterek vannak kialakítva, amit ők rendezhetnek be egy-egy jelenetnek, így már előre azon gondolkodnak, hogy a következő matricát hová fogják majd ragasztani.

Az esti viták szépen lassan leredukálódtak, sőt olyan eset is előfordult, amikor már fürdés után az ágyaikban vártak minket szépen betakarózva, hogy menjünk mesélni. 

Ha nálatok kihívás az esti rutin, a fürdetés vagy az azt követő öltözködés és a lefekvés, akkor érdemes kipróbálnotok a módszerünket. Nálunk matricázásnak most töretlen a sikere és már a második albumot vettem meg nekik, mert az elsőben az összeset összegyűjtötték. 

+tipp: Nem minden gyereknél ugyanaz válik be! Lehet, hogy nálatok az fogja motviálni a gyerkőcöt, ha a hűtőre készítesz neki egy érdemrend táblát és oda gyűjtögetheti a díjakat vagy mosolygós csillagokat rajzoltok egy papírra, amiket gyűjtögethet.

A matricázást az esti lefekvések zökkenőmentessé tételén túl, a helyes viselkedés megerősítésére is használjuk. Akkor kapnak a lányok matricát az esti rituálén kívül, ha szeretném pozitívan erősíteni őket, amikor szépen viselkednek, ha maguktól eszükbe jut, hogy segítsenek nekem, önzetlenek a testvérükkel szemben vagy önállóan és figyelmeztetés nékül rendet raknak a szobájukban. Igyekszem ezeket erősíteni bennük, erre irányítani a figyelmüket a matricázással és ezáltal csökkenteni a vitákat és veszekedéseket is.

Ha szeretnétek a gyűjtögetést még izgalmasabbá tenni, akkor bizonyos számú matrica megszerzésénél beiktathattok nagyobb jutalmakat, ami lehet egy kedvenc mese megnézése vagy egy olyan kívánság, amit a gyermeketekkel közösen egyeztettek. 


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

0 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!