5+1 profi tipp: Így készülj a karácsonyra stresszmentesen! +INGYEN letölthető karácsonyi tervező

by - december 09, 2019


Egyre több kisgyermekes ismerősömtől hallom, hogy ők idén nem szeretnének nagy ünnepet, csak nyugit és pihenést. Őszintén szólva én is erre vágyom!  Egyik nap a városi bevásárlós forgatogból hazaérve megfogadtam, hogy idén is a pihenést és az együtt töltött időt választom a rohanás és a stressz helyett. Legalábbis nagyon meg fogom próbálni, hogy az idei ünnepi időszakban kicsit stresszmentesebben menjen a készülődés és a békés karácsony tényleg békés legyen! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem 5+1 olyan praktikát, amit én ennek érdekében idén be fogok vetni és számotokra is hasznos lehet az ünnepi időszak tervezésénél!

1. Takaríts részletekben az ünnepek előtt!

Persze hacsak nem robbansz ki az energiától, akkor egy nap alatt is lezavarhatod az ünnepek előtti nagytakarítást, de amennyiben szeretnél időt és energiát spórolni, akkor minden napra egy helyiség takarításával még gyerekek, munka és a rohanó hétköznapok mellett sem lehetetlen küldetés a lakás tisztává varázsolása. Persze ehhez szükséged lesz egy jó haditervre, hogy melyik helyiségben fogsz kezdeni és miket szeretnél megcsinálni, mire elérkezik a Karácsony, de egy jó kis teendő listával és kellő mennyiségű kávéval, valamint egy fenomenális karácsonyi bulis zene válogatással menni fog a dolog!  Azt javaslom, hogy a szekrények és eldugott helyek szortírozását vagy a világmegváltó rendszerezéseknek ne ebben az időszakban kezdjetek neki, hiszen azzal csak a rendetlenség és a feszültségetek növekedhet, inkább hagyjátok meg az újévi lendületre ezeket a teendőket, ez alkalommal csak a család valamint a rokonság érkezésére készítsétek fel az otthonotokat!

+ nyugi tipp: Nem ördögtől való, ha segítséget kérsz ehhez a művelethez!

Az ember életében számos olyan időszak és helyzet adódhat, amikor egyszerűen már képtelenségnek tűnik a 24 órába besűríteni nem csak a hétköznapokon, hanem az ünnepek közeledtével is a nagytakarítást. Ne szégyeld, hogy segítséget kérsz ehhez! Akár édesanyád, a testvéred, egy jó barátnőd vagy éppen egy takarítónő látogat meg, hogy tisztává varázsolja az otthonotokat, örülj a segítségnek és használd fel a felszabadult perceket és energiát a készülődés más pontjaira.


2. Élvezd a dekorálást!

Ha már csillog-villog a lakás, akkor nincs más hátra, mint előszedni a karácsonyi dekorokat rejtő dobozokat a szekrények tetejéről és indulhat is az ünnepi diszítés!

Bevallom töredelmesen, hogy én nem vagyok nagy híve a lakás dekorálásának karácsony közeledtével. Persze minden évben kerültek ki hangulatos rénszarvasok és angyalkák, az első várandósságom óta pedig az Adventi várakozás is fonotsabb lett az életemben, de nem mondhatnám, hogy az otthonunk eddig különleges ünnepi fényárban és hangulatban úszott volna. Ellenben, mióta gyermekeink vannak ez teljesen megváltozott. Sokkal fontosabb lett az ünnepi készülődés ezen része és idén a lányokat is mindenképpen be fogom vonni a dekorálásba, mert ők viszont nagyon odáig vannak az apró díszek, világító fények és gömbök aggatásáért. 

Idén már jó előre elterveztem az ünnepi dekorációt és az igazat megvallva, egy kicsit várom, hogy lássam a végeredményt, amihez beszereztem a díszeket és kiegészítőket. De tudjátok mit várok leginkább? A lányok örömét! A gyertyák, angyalkák majd a karácsonyfa láttán.

Szóval idén különleges alkalom lesz a dekorálás és alig várom, még akkor is, ha talán nem lesz zökkenő és törés mentes a dolog, de Michael Bublé ikonikus karácsonyi dalait hallgatva még az sem fogja elvenni a kedvem és leginkább az anyai kitartásom...na meg a humorérzékem! 


                 3. Tervezd meg a menüt majd vásárolj előre!

Ha a karácsonyi ajándékvadászós körutak alatt elfáradok és megemelkedik a stressz mércém, akkor ez duplán igaz az ünnepi menü hozzávalóinak beszerzésére! A boltokban rengetegen próbálják hozzánk hasonlóan a karácsonyi vacsora elegedhetetlen tartozékait összeválogatni, miközben egyre jobban fogynak a boltok pocairól a hozzávalók a pénztárak előtt kígyózó sorok viszont nőttön, nőnek. Biztos sokatoknak ismerős a helyzet és átéltetek már hasonló tortúrát. Így én pár éve igyekszem minél egyszerűbb, könnyen beszerezhető alapanyagokból főzni ilyenkor a család számára. 

Idén pédául ez lesz nálunk a menü Karácsony este:

Leves: Krumplikrémleves sült bacon csíkokkal

Főétel: Hagymás törtkrumpli kacsacombbal és őszibarack befőttel

Desszert: Olvadós csoki brownie vanilia fagylalttal

Az igazság az, hogy nálunk az egyszerű hétköznapokon vagy akár a hétvégéken sem kap túl nagy szerepet a főzés és az ételek elkészítése. Szeretünk finomakat és változatosan enni, de általában a gyors recepteket kedveljük. Mindig csodálattal figyelem azokat a családokat - közöttük azt is, amelyben én felnőttem - ahol az édesanyák végtelen türelemmel és gondos odafigyeléssel tudják elkészíteni a finomabbnál, finomabb ételeket, én viszont nem örököltem az anyukámtól és még a nagymamámtól sem ezt a képességet. Türelmetlen vagyok és sokszor elrontom a recept alapján is az ételeket.  A fenti menüt mindenki szereti nálunk, a gyerekek is odáig vannak érte, főleg a desszertért és nem is kell az ünnepek előtt sem sok-sok időt töltenem azzal, hogy beszerezzem a hozzávalókat majd elkészítsem az ételeket. Nagy eséllyel pedig sikerülni is fognak. A megpsórolt időt és energiát pedig inkább arra fordítjuk, hogy összebújunk a tévé előtt mesenézés közben vagy társasozni fogunk együtt.

A bevásárlás örületének elkerülésére jó alternatíva lehet az online bevásárlás is, ami már elég sok nagyáruházban elérhető opció. A hozzávalókat online, otthonról, kényelmesen a nap bármely szakában összeválogathatjuk, majd kihozzák nekünk szintén egy általunk választott időpontban. Vannak persze olyan dolgok, amelyeket érdemes szaküzletben beszerezni az ünnepekre, de az alap termékek beszerzésére szerintem ez egy nagyon jó dolog.

+ nyugi tipp: Rendelj karácsonyi menüt és sütit! 

Nagyon sok helyen, kisebb közösségekben és nagyobb városok éttermeiben, cukrászdáiban vesznek fel előre sütemény rendelést vagy akár halászlét is készítenek megrendelésre. Ilyen esetekben már az ünnepek előtt lehetőségünk nyílik kóstolót kérni ezekből az ételekből, majd megrendelni azokat, hogy nekünk már csak tálalni kelljen a családunknak. 

Szuper megoldás lehet még, ha egyeztettek a családtagokkal és amennyiben együtt ünnepeltek, akkor mindenki hoz valamit az ünnepi menühöz. Édesanyád készítheti a finom húslevest, a húgod pedig mondjuk a desszertért lehet a felelős. A férfiak gondoskodjanak az italokról és üdítőkről. Így nem csak a főzéssel töltött idő, de a kiadások is megoszlanak majd.


4. Rendeld az ajándékokat online vagy vásárold meg őket egy helyen!


Évek óta bevált ötlet nálunk, hogy már jóval az ünnepek előtti hónapokban elkezdjük összeírni az ajándéklistát és beszerezni a szeretteinknek azokat. Persze ilyenkor a nagy akciókról és kedvezményekről talán lemaradunk, de sokkal egyszerűbb és nyugodtabb vásárolni (nincs tömeg vagy és/vagy készlethiány) és sok mindent online szerzünk be, amivel a cipekedéstől is megkíméljük magunkat. 

Ha nem sikerült beszerezni mindent vagy kicsúsztatok az időből...

Ha időhiányban vagytok és nem tudtatok mindent beszerezni időben, akkor próbáljatok úgy tervezni, hogy lehetőleg egy helyen be tudjátok szerezni az ajándékokat és ne kelljen ezerfelé rohangálni értük. Persze nem kaphat a nagypapa is csinos pizsamát a Womens Secret kínálatából, de egy nagyobb bevásárlóközpontban - még akkor is, ha tömeg van  -  gyorsabban beszerezhettek mindent. Erre az esetre azt javaslom, hogy jó előre készüljetek fel, innivalóval és idegekkel, hiszen lehet, hogy nem csak ti egyedül szeretnétek megvenni gyorsan a meglepetéseket.

+tipp: Gondoljatok azokra is, akik kihozzák nekünk azokat a csomagokat!

Tudom, hogy nagyon megoszlanak a futárokról a vélemények és nem tagadom "ahány futár, annyi szokás", de akik nagyon sokat járnak hozzánk és készségesen cipelik a csomagjainkat, amelyeknek mi vagy egy családtagunk fog majd örülni, bizony meg szoktam ajándékozni egy kis aprósággal őket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, mert néha egy tábla csoki is elég figyelmesség ahhoz, hogy elismerjük a fáradhatatlan munkájukat. 


5. Békés ünnepek veszekedések nélkül!

Bár tabu témának számít, de szerintem fontos a családi béke megőrzéséről ejtenünk pár szót, ha már a stresszmentes készülődés van a porondon. Jó pár rosszul sikerült ünnepi időszak kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, bár az ünnepeket nagyon nehéz békében és szeretetben eltölteni, de nem lehetetlen, ennek pedig tapasztalatom szerint egyik esetben a "Kevesebb néha több! " jelige lehet a kulcsa!

Amikor a gyerekek kisebbek voltak rengeteg időt és energiát fektettünk abba, hogy az ünnepek alatt meglátogassuk a családjainkat (több száz kilóméterre laknak egymástól) és volt olyan, hogy emiatt egy teljes napot autóban ültünk. Ez sem párként, de később már szülőkként, két kicsivel a hátsó ülésen sem volt egyszerű feladat és mindannyiunkat nyűgössé, ingerültté tett, amit aztán a családi ebédek közben egymáson vagy a családtagjainkon vezettünk le. Ez pont az-az időszak az évben, amikor mindenki kicsit érzékenyebb, de egyáltalán nem szükséges, hogy ez családi sértődések és viták alapja legyen. Persze jó együtt lenni, mindenki vágyik rá, hogy kicsit maga is gyermekké válva újra otthon vagy a rokonoknál egye a finomabbnál-finomabb karácsonyi menüt, de érdemes szerintem szem előtt tartanunk, hogy ez meddig kényelmes és öröm mindeki számára. 

Idén megkértük a családtagjainkat (a várandósságomra való tekintettel, hiszen már nagyon kényelmetlen számomra a hosszas autózás), hogy látogassanak meg ők bennünket egy-egy napra az ünnepek ideje alatt. Összebeszéltünk, hogy ki mit hoz, így a készülődés teljes egésze sem terhel minket, ami nagy könnyebbség. A későbbiekben pedig jó megoldás lehet - főleg, ha a családok olyan messze laknak egymástól, mint a mi esetünkben - ha jó előre tisztázzuk, hogy melyik családnál és hány napot szeretnénk eltölteni. Mivel számunkra fontos, hogy itthon a saját otthonunkban is ünnepelhessünk és a pakolás és utazás mellett jusson időnk a pihenésre is, így az is felmerülhet, hogy egyik évben az egyik családnál, a következőben pedig a másik családnál töltünk több időt az ünnepek alatt.

+1: Karácsonyi tervező tőlem-nektek!

Tudom, hogy ilyenkor mindenki listákat gyárt és tervezget, így szerettem volna ezt az időszakot egy általam készített INGYEN letölthető Karácsonyi tervezővel segíteni. A tervezőt ITT tudjátok letölteni és remélem, hogy hasznos lesz a számotokra az általam összeállított lista.


Valljuk be, tökéletes ünnepi időszak aligha létezik. A boltok megtelnek emberekkel, az ételeink lehet, hogy nem teljesen úgy sikerülnek, ahogy a nagymama receptes könyvében le volt írva és sikerül a halászlé felett kicsit összekapnunk azon, hogy kihez megyünk át idén először ünnepelni. Mindennek ellenére próbálhatunk egy olyan ünnepet megtervezni és megvalósítani ezek tudatában, ami megközelíti a számunkra tökéleteset, ami lehet, hogy egész napos ünnepi filmek nézéséből és süti majszolásból áll, de a lényeg, hogy pihenünk és együtt lehetünk ilyenkor!

Kellemes, stresszmentes készülődést és ünnepeket kívánok nektek!

Képek forrása: Pinterest 
Még több karácsonyi ötlet ITT.

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

You May Also Like

0 megjegyzés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!