Oldalak

2019. május 27., hétfő

Felejthetetlen programok gyerekekkel! Lehetséges? + 5 tippem arra, hogyan ne menjen füstbe a közös program

Mióta anyuka lettem minden ünnep közeledtével elfog az izgalom és természetesen én is szeretném a Karácsonyt, Húsvétot vagy éppen a Gyereknapot megtölteni élményekkel és vidám pillanatokkal. Tudom, hogy talán nem fognak később sokra emlékezni ezekből, de én mégis azon igyekszem ilyenkor, hogy felejthetetlenné tegyem a számukra ezeket az alkalmakat. Viszont vannak olyan pillanatok, amikor nem történhet minden úgy, ahogyan mi szülők eltervezzük és ilyenkor talán jól jön, ha van egy bevált taktikánk, hogy ne menjen füstbe a közös program!

Szombaton a dm Gyereknapon vettünk részt a Vasúttörténeti Parkban. Nagyon örültem, hogy idén összejött a felhőtlen kikapcsolódás, hiszen tavaly éppen egy csúnya betegség árnyékolta be ezt a napot, de ez alkalommal még az idő is gyönyörű volt erre a két napra, mintha csak a kicsiknek szeretett volna kedvezni.



Őszintén bevallom, hogy a nagy készülődés és a szép kilátások ellenére, nem indult túl problémamentesen a reggelünk. A lányok nyűgösek és türelmetlenek voltak, akárhogy igyekeztünk a kedvükre tenni, szinte semmivel sem tudtuk őket jobb kedvre deríteni. Ilyenkor persze még semmi sincs veszve, kitartóan és bizakodóan azt gondoltam, hogy majd a programon végre mosolyt csalunk az arcukra. Hát őszintén be kell vallanom, először nem tűnt úgy, hogy sokáig fogunk időzni az izgalmas és színes rendezvényen! Alig érkeztünk meg és a lányok már azt skandálták, hogy menjünk haza!

Veletek is előfordult már, hogy izgatottan tervezgettetek egy programot és egyáltalán nem úgy sült el, ahogyan elképzeltétek, hiszen a gyerkőc keresztülhúzta a számításotokat? Nálatok hányszor kellett újratervezni a programot?

Ismerem a kislányaimat és tudom, hogy általában két dologtól lehetnek ingerlékenyek és nyűgösek, az egyik a fáradtság a másik az éhség. Mivel az előbbi szóba sem jöhetett hiszen 9 óráig szunyókáltak otthon az ágyaikban, ezért a második lehetőség mihamarabbi megoldására törekedtem. 

Tudom-tudom, hogy én vagyok az idei év címeres meggondolatlan anyukája, hiszen úgy indultunk el egy szabadtéri programra, hogy se nasit, se innivalót nem csomagoltam. Védelmemre mondom, hogy ez viszonylag ritkán esik meg velem, de most a sietős indulás miatt sajnos ezek otthon maradtak. Így a rendezvényen elsőként vásároltunk néhány finom és egészséges üdítőt valamint rágcsát a mini dm üzletben, amitől rögtön új erőre kaptak a lányok.

Ezután már nyitottabbak voltak arra, hogy megnézzük a játszóteret, ahol már javában zajlott a kicsik bulija, mivel a színpadon éppen mindenki nagy kedvence Halász Judit énekelt. Sári és Dorka rögtön megelevenedtek, táncolni ugyan nem álltak be, de nagyokat mosolyogtak az ismerős dalokon!

Miután az utunkat többször is egy sípoló és pöfögő mini vasút keresztezte, ezért úgy gondoltuk, hogy megnézzük közelebbről a nagy testvéreit is. Sári és Dorka először kicsit bizalmatlanul álltak a hatalmas mozdonyokhoz, de miután többször megerősítettem őket abban, hogy nem fognak hirtelen elindulni és bizonyítékként még azt is megmutattuk nekik, hogy ezek bizony már sok-sok éve le vannak betonozva. Ezután az Apukájukkal együtt bátran másztak fel a járművekre és kalandoztak rajtuk. Végül kormosan bújtak elő a vagonokból egy új álomfoglalkozás ötletével: Mozdonyvezetők szeretnének lenni!

A rendezvényen ezután mindenhová bekukkantottunk kicsit, a csillámtetoválás készítéstől kezdve az egészséges falatok készítésén át a jóga kuckóig, de végül a játszósarokban vertünk tábort. Nekem még rengeteg ötletem lett volna, hogy miben vegyünk részt és nézzünk meg, de a lányok olyan elmélyülten játszottak, hogy végül csak örültem annak, hogy ilyen jól érzik magukat és végül azt mondták, hogy ne menjünk haza. 

Végül a Gyereknap idén nem a tökéletesen megszervezett szülői tervek szerint alakult, de a lehető legjobban, ahol azon volt a hangsúly, akikről ennek a hétvégének igazán szólnia kellett, a gyerekről! Olykor hajlamosak vagyunk túlgondolni azt, hogy őket mi teszi boldoggá, pedig ehhez igazán nem kell sok, csak az, hogy együtt legyünk és egy kicsit velük együtt legyünk gyerekek!


Íme az én 5 tippem arra, hogy jól sikerüljön egy közös program a gyerkőccel!

1. Legyen nálatok üdítő és harapnivaló, de ha elfelejtettétek, akkor szerezzetek be némi elemózsiát és frissüljetek fel picit. A gyerekek a lehető legváratlanabb pillanatokban tudnak megéhezni és megszomjazni ez pedig könnyen elronthatja a hangulatukat.

2. Lazuljatok le ti szülők is! Nem akarja megnézni azt a szép helyet közösen és nincs kedve kavicsot festeni? Csináljatok olyan programokat, amiben Ő örömét leli, hiszen nektek is akkor lesz igazán élvezhető a közös program, ha Ő jól érzi magát.

3. Légy jelen! Mondom ezt én, akinek szinte a munkájához tartozik az élmények dokumentálása. Azt hiszem az nem gond, ha készül néhány nagyszerű fotó a közös programról és a gyerkőcről, hiszen ezeket utólag nagy öröm visszanézni, de néha próbáld a kamera lencséjén kívül is élvezni az együtt töltött perceket. Nagyon jó érzés tud lenni! 

4. Legyetek együtt! Ugye milyen finom az a mogyorós-vaníliás homoksüti, amit készített neked? Ugye milyen jó móka együtt lecsúszni a csúszdán és egymás mellett üldögélve fagyizni? Neki csak az számít, hogy vele legyél és attól a legboldogabb, ha ott vagy mellette!

5. Figyeld a gyermeked! Ha úgy látod, hogy már nagyon elfáradt vagy ingerült a sok-sok új élménytől, akkor igyekezz egy kis nyugisabb, pihentetőbb légkört varázsolni neki.

+tipp: A lányokkal a mai napig bevált praktikánk, ha egész napos programot szervezünk, hogy a babakocsit is bekészítjük, így bárhol-bármikor tudnak pihenni vagy aludni. Ilyenkor mindig készítek be vékony lepedőket is, amivel letakarhatom a kocsit, nem csak a napsütéstől védi meg őket, de egy kis nyugis teret is ad nekik.

Nektek van valamilyen bevált praktikátok a közös programok alatt?


Köszönjük szépen a meghívást és az élményeket dm Magyarország!

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!