Oldalak

2017. szeptember 29., péntek

10+1 ötlet, ha szeretnél sikereket elérni a blogolásban

Az elmúlt időszakban nagyon sokat foglalkoztam a bloggal és úgy érzem, hogy a befektetett energia és idő kezd megtérülni. Persze leginkább még mindig azért szeretek a bloggal foglalkozni, mert feltölt, kikapcsol valamint egyszerűen élvezem a pörgést, amit a blog teendői miatt érzek, de azért nagyon jól esik, amikor egy cég megdicséri a munkámat, elégedettek egy együttműködéssel vagy jelölnek egy blogger versenyen. Úgy gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben - mindenféle okoskodó szándék és kőbe vésett recept nélkül, mert azért továbbra sem én vagyok a legnépszerűbb blogger e föld kerekén - megosztom veletek azokat a dolgokat, amik nekem segítettek abban, hogy növeljem a blogom ismertségét, illetve kisebb-nagyobb sikereket érhessek el. 


1. Meríts ihletet a "nagyoktól"

Az korántsem számít plágiumnak, ha megfigyeled, hogyan működtetik a gépezetüket az ismert és sikeres bloggerek, majd próbálsz ötleteket meríteni tőlük. Ha van példaképed ilyen téren, akkor figyeld meg hogyan kommunikál, hogyan menedzseli a saját oldalát és tanulj tőle! Ne utánozd le, hanem próbálj ellesni kisebb fortélyokat, ami neked is segíthet a blogod népszerűsítésében és sikerességében.

2. Figyeld a közösségi médiát

A közösségi médiában való aktív részvétel ma már elengedhetetlen része egy blogger életének. Ezeken a platformokon tudod tartani a kapcsolatot az olvasóiddal és napi újdonságokat is megoszthatsz, ami növeli a blogod látogatottságát. Érdemes tudni, hogy mikor a legforgalmasabbak a közösségi platformok, ami biztosítja, hogy nagyobb közönséghez eljut a friss megosztásod. Az alábbi ábra segíthet abban, hogy kiaknázd a legjobb időszakokat.

Kép forrása: Pinterest

3. Tanulj a külföldiektől 

A külföldi bloggerek rengeteget foglalkoznak a sikeres blogolás témakörével, melyeket egy helyen megtalálod a Pinterest-en. A közismert gyűjtő oldalon nem csak a blogolással és a közösségi médiával kapcsolatosan akadhatsz hasznos cikkekre, de inspiráló képeket és tartalmakat is válogathatsz külön mappákban, amiket aztán az olvasóiddal is megoszthatsz!

+Tipp: További hasznos infók és grafikonok a közösségi média használatáról és a blgogolásról: ITT

4. Legyen egységes a stílusod

Hasznos, ha van egy letisztult és kidolgozott stílusod. A blogod megjelenése téged tükröz, ezért nagyon fontos, hogy milyen képet alakítasz ki magadról általa. Tervezd meg milyen színek és formák illenek hozzád és használd ezeket a közösségi média oldalakon is. Ha nem vagy otthon a logó tervezésben vagy nem tudsz eligazodni a weboldal szerkesztés bugyraiban bátran kérj segítséget. 

+Tipp: A névjegykártya hasznosabb, mint gondolnád és még egyáltalán nem ment ki a divatból. Egy eseményen való bemutatkozás során könnyen kiszállhat a másik fél fejéből a neved és a blogod címe, ezért segíts neki (és magadnak is) azzal, hogy adsz neki egy kis emlékeztetőt.

5. Vedd fel a kapcsolatot másokkal

Számomra nagyon nehezen ment korábban a kapcsolatfelvétel. Alapjában véve egy nyitott és barátságos embernek tartom magamat, de a korábbi sajtóeseményeken képes voltam elbújni a csigaházamba és figyelni, hogy mások milyen jókat beszélgetnek. Ez viszont nem a legjobb önmenedzselési taktika valljuk be.  Bár kényszerítenem kellett magamat, de egy idő után már nem esett nehezemre, hogy szóba elegyedjek másokkal, vagy megkeressek együttműködéssel kapcsolatosan cégeket. A pozitív visszajelzés pedig csak még inkább megerősített abban,  hogy merjek nyitni mások felé.

6. Reklámozd magad 

Nem bűn, nagyobb cégek is alkalmazzák, akkor te miért ne tennéd? Nem arról beszélek, hogy vegyél olvasókat magadnak, hanem arról a pár ezer forintos befektetésről, amit ma már az Instagram-on vagy Facebook-on pár lépésben megtehetsz az oldalad hirdetésével. 

7. Találj ki egyedi posztokat és adj nekik figyelemfelkeltő címet

Folyamatosan jegyezd le az ötleteid, mert ezekből születhetnek aztán olyan bejegyzések vagy projektek, amik egyediek lesznek. Ha elkészültél egy bejegyzéssel, találj ki figyelemfelkeltő címet és mehet is megosztásra. Gondolkodj mások fejével! Mi az, amiről biztosan szívesen olvasnak mások? Milyen cím lenne az, ami biztos, hogy megragadja a tekintetüket és el is éri, hogy rákattintsanak? Óvakodj viszont a clickbait-től (hamis, figyelemfelkeltő, kattintás vadász cím), mert ezt a témát éppen boszorkányüldözés övezi az interneten, bár sokan használják. 

8. Legyen egy menetrended

Nagyon hasznos, ha van egy füzeted külön a blogos teendőidnek, ami mindig kéznél van, ha gyorsan jegyzetelni akarsz egy új bejegyzéssel vagy ötlettel kapcsolatosan. Egy ilyen füzetben írom le minden vasárnap a következő heti bejegyzéseim menetrendjét, illetve a Facebook és Instagram megjelenéseket is napi szinten beosztom. Ez segít abban, hogy minden tervezhető legyen a blog életében.

+Tipp: Írhatsz a füzetedbe havi bejegyzés és videó ötlet listát is, amit aztán kipipálhatsz, ha elkészültél vele. Így könnyen áttekinthető lesz, hogy milyen témákról szeretnél posztolni.


9. Tedd interaktívvá a közösségi média platformokat

Készíts egy rövid videót vagy állíts össze egy diavetítést zenével, amik feldobják a hangulatot a normál posztok között. A Facebook nagy előnyben részesíti a mini videókat, próbáld ki!

10. Tarts Live adásokat 

Ha van rá lehetőséged, jelentkezz be élőben és beszélgess az olvasóiddal/nézőiddel egy adott témáról.  Az élő show-nak megvan az a különleges varázsa, hogy közelebb visz a nézőidhez, téged pedig annyi energiával tölt fel, ami újabb lökést adhat a további blogoláshoz. 


+1: Készíts szép képeket: 

Ma már nem feltétlenül szükséges profi fényképezőgép ahhoz, hogy szép képeket készíts az oldaladra vagy Instagram-ra. Elég, ha van egy viszonylag jó kamerával megáldott telefonod és valamennyire konyítasz a képek szerkesztéséhez a mobilodon. Kísérletezz bátran, használj kiegészítőket egy kép elkészítéséhez.

+Tipp: Itt is alkalmazhatod a fentebb említett "Tanulj a nagyoktól" módszert. Ha van olyan ember, akinek imádod a fotóit, lesd el a beállításokat tőle.


Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!


3 megjegyzés:

  1. Szia! Pont a legjobbkor tetted közé ezt a bejegyzést, mert azon gondolkoztam, hogy újra életre keltsem-e a könyves blogomat, de azt hiszem megkaptam a kezdő lökést ;) Évi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz az ötletlista, talán a füzet nekem is hasznos lenne, mert most eléggé csak ötletekkel vagyok tele, de valahogy nincs időm/kedvem normálisan kidolgozni őket :D

    VálaszTörlés
  3. "Ha van olyan ember, akinek imádod a fotóit, lesd el a beállításokat tőle."
    Mindig ámulva nézem a képeid nyújtotta minőséget és letisztultságot, amit tökéletes harmóniában bontakoztatsz ki a blogon. Nem tudom, hogy ilyen szépérzékkel születni kell, vagy tanulható, de ha előbbi, akkor biztosan mindent megteszek a fejlődésemért. :)

    VálaszTörlés

Tetszett a bejegyzés? Örülök, ha megosztod velem a véleményed!